Homa Dalyanında balıklar yeniden üreyecek

Homa Dalyanında balıklar yeniden üreyecek


İZMİR (A.A) - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Homa Dalyanında kanalları derinleştirerek, yeniden balık üremesini sağlayacaklarını bildirdi.
     İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliğinin (İZKUŞ) de başkanı olan Kocaoğlu, İZKUŞ Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, Homa Dalyanındaki sığlaşmadan dolayı, bölgedeki balık üretiminin hemen hemen yok olduğunu söyledi.
     Öncelikli olarak yok olma tehlikesi altındaki dalyanı çevreleyip koruma altına aldıklarını belirten Kocaoğlu, Deniz ile dalyan arasında sular altında kalmaya başlayan seti güçlendirdik ve kıyıdan içeriye kadar uzanan yolu da düzenleyerek, Homa Dalyanını kurtardık. Şimdi dalyanı kanallarla derinleştirerek, buraya balık üreme özelliğini yeniden kazandırmak istiyoruz dedi.
     Kocaoğlu, kanal sayesinde su sirkülasyonunun artacağını ve balıkların yaz-kış üreme alanı bulabileceklerine dikkati çekerek, balık popülasyonu için yapılacak bu çalışmaların, Büyük Körfez projesiyle de örtüşeceğini ifade etti.
     İzmir Kuş Cennetinde yer alan Homa Dalyanının, çalışmalar sonucunda kurtarıldığını dile getiren Kocaoğlu, şunları kaydetti:
     Bizim koruma anlayışımız genelde dokunmama üzerine kurulmuş. Ama eğer dokunmazsak körfez, Yeni Kaleye doğru dolacak. ÇED aşamasında olan Büyük Körfez projesi sayesinde, İzmirin körfez ve liman kenti olma özellikleri sürdürülecek. Önümüzdeki yıllarda İzmir Büyükşehir Belediyesinin, Kuş Birliğinin, İzmir Valiliğinin İzmir için, doğa için ne yaptığını toplum daha da iyi algılayacaktır.
     Bu arada, Orman ve Su İşleri Bakanlığının, Sulak Alan Ödüllerinde En İyi Yönetim dalında İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliğine ödül verdiği bildirildi.
    
     Muhabir: Emre Umurbilir
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Homa Dalyanında balıklar yeniden üreyecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER