Hoşgörü Kentinin lezzetleri müzede sergilenecek

Hoşgörü Kentinin lezzetleri müzede sergilenecek -Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatayda açılacak Antakya Mutfak Müzesinde Roma döneminden bu yana kullanılan mutfak eşyalarıyla 650 çeşit lezzet sergilenecek -ATSO Başkan


HATAY (A.A) - Lale Köklü - Birçok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle zengin kültürel birikime sahip olan Hatayda açılacak olan Antakya Mutfak Müzesinde Roma döneminden bu yana kullanılan mutfak eşyalarıyla 650 çeşit lezzet sergilenecek.
     Tepsiye kebabından humusuna, zahter salatasından kaytaz böreğine sayısız yemek ve meze çeşidiyle Osmanlı, Fransız ve Arap mutfağının lezzetlerinin bir arada yaşatıldığı Hatay, açılacak müzeyle bu lezzetleri dünya çapında tanıtmayı amaçlıyor.
     Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, binlerce yıla dayanan mutfak kültürünü tüm dünyaya sunmak amacıyla 3 eski Antakya evi satın aldıklarını ve buraları restore ederek müze haline dönüştüreceklerini bildirdi.
     Çinçin, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı işbirliğiyle 1,5 yıl içinde açmayı planladıkları müzede, 650 yemek çeşidinin yanı sıra Roma döneminden günümüze kadar kullanılan mutfak eşyalarına da yer verileceğini kaydetti.
     Yaklaşık 2 milyon dolara mal olacak Antakya Mutfağı Müzesine dünyadaki gurmelerin de büyük ilgi göstereceğine inandığını vurgulayan Çinçin, şunları söyledi:
     Türkiyede sadece Gaziantepte mutfak müzesi var. Hataydaki ise ikinci olacak ve adından söz ettirecek. Müzemizde, Roma döneminden bu yana kullanılan mutfak eşyalarına ver vereceğiz. Herkesten bu konuda elinde varsa eski eşyaları bağışlamasını istiyoruz. Bağışta bulunan kişilerin isimleri verdikleri eşyaların yanına yazılacak. Herkesten bu konuda destek bekliyoruz.
     Ayrıca, müzede sayısız yemek ve meze çeşidiyle ünlü Hatayın eşsiz lezzetleri yer alacak. Yöresel kıyafetli aşçıların balmumu heykellerinin yer alacağı müzeyle kentin gastronomi turizmine canlılık kazandırmayı hedefliyoruz.
     Ziyaretçi hedefi 1 milyon turist olan Hatayın tarihi ve doğal güzellikleriyle önemli bir kent olduğunu vurgulayan Çinçin, müzenin kentin turizmine önemli bir katkı sunacağını ve dünyadaki gurmeleri buraya çekeceğini ifade etti.
     Antakya Sanayi ve Ticaret Odası ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından ortak yaptırılacak müzenin restorasyon çalışmaları için ihaleye çıkma aşamasına gelindiğini anlatan Hikmet Çinçin, lezzet müzesinin kapılarının 1,5 yıl sonra açmasını planladıklarını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Hoşgörü Kentinin lezzetleri müzede sergilenecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER