İşgalden Zafere Doğru Giden Yol belgeseli

İşgalden Zafere Doğru Giden Yol belgeseli -AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, Kocatepede başlayıp Büyük Zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzu anlatan belgesel film hazırladı -Proje yürütücüsü Doç.Dr. Kula Demir: Projenin amacı B


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi, Türk ulusuna Büyük Zaferi getiren Büyük Taarruzu anlatan İşgalden Zafere Doğru Giden Yol adlı belgesel hazırladı.
     Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nesrin Kula Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Büyük Taarruz ve Kocatepenin, Türk halkının var olma mücadelesi ve Türkiye Cumhuriyetinin temeli olduğunu anlatmak, bağımsızlık konusunda verilen mücadeleyle ilgili bilinç oluşturmak amacıyla hazırladıkları proje çerçevesinde, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi tarafından da desteklenen İşgalden Zafere Giden Yol belgeselini tamamladıklarını bildirdi.
     Büyük Taarruz ile başlayıp Büyük Zafer ile noktalanan ulusal bağımsızlık savaşının önemi, nedenleri, sonuçları ve kazanımlarıyla ilgili bir fikir oluşturmayı ve genç kuşaklara bilgi aktarmayı hedeflediklerini ifade eden Doç. Dr. Demir, 2 yıl süren kapsamlı bir çalışma sonrası belgesel filmin hazır hale getirildiğini söyledi.
     Demir, belgeselin hazırlanması sırasında, Afyonkarahisarın işgali, işgalde yaşananlar, halkın yaptığı direniş faaliyetleri, gösteriler, örgütlenmeler, yaşayan tanıkların gözlemleri, Büyük Taarruz öncesi yapılan hazırlıklar, Mustafa Kemal Paşanın Kocatepeye çıkışı, Büyük Taarruzun başlaması ve Afyonkarahisarın işgalden kurtarılışı ilgili bilgi, belge, fotoğraf ve video görüntülerinin toplandığını, işgale ve zafere tanıklık edenlerle röportajlar yapıldığını kaydetti.
     Afyonkarahisarın coğrafi konumundan dolayı Milli Mücadelenin kilit noktalarından olduğunu dile getiren Doç. Dr. Demir, Zafer Haftasıyla ilgili bilincin oluşturulması amacıyla farklı etkinlikler yapılması gerektiğini de belirterek, Bu döneme ilişkin farklı belgesel filmlerin çekilmesi, arşivlerdeki fotoğrafların gün yüzüne çıkarılması, tanıklara ulaşılması, röportaj kayıtlarının alınması, savaşın belli bölümlerinin canlandırılması, ilgi çekici hikayelerin bulunması ve görselleştirilmesi, çizgi film ya da animasyon filmlerinin hazırlanması, Kocatepede savaşın panoramasının yapılması, Zafer Yürüyüşü yapılan yola o döneme ait çeşitli materyallerin yerleştirilmesi, Fahrettin Altayın süvari birliklerinin canlandırılmasıyla birlikte, Kocatepe tarih turizmi konusunda bir cazibe merkezi haline getirilebilir diye konuştu.
     Doç. Dr. Demir, Milli Mücadele dönemine ilişkin tarih bilincinin oluşturulması konusunda kurumlara, sivil toplum örgütlerine, yöneticilere ve akademisyenlere önemli görevler düştüğünü de ifade etti.
     Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nesrin Kula Demirin yürüttüğü projede, öğretim elemanları Ümit Demir, Hayati Ulusay, Arda Ölmez, Hakan Yılmaz, Sena Coşkun ve İhsan Koluaçıkın görev aldığı kaydedildi.
    
     Muhabir: Ali Kemal Akan / Serdar Yılmaz
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber İşgalden Zafere Doğru Giden Yol belgeseli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER