İstiklal Yolu Türkiyenin ilk tescilli yolu

İstiklal Yolu Türkiyenin ilk tescilli yolu oldu -Milli mücadelede, güvenli olduğu için kağnılarla İnebolu limanından Ankaraya cephane taşımada kullanılan İstiklal Yolu sit alanı olarak tescil edildi -Tescil kararı, Kastamonu


KASTAMONU (A.A) - Mehmet Tuğcu - Milli mücadelede, güvenli olduğu için kağnılarla İneboludan Ankaraya cephane taşımada kullanılan İstiklal Yolu sit alanı olarak tescil edildi.
     Tescil kararı, Kastamonu Müze Müdürlüğünün yaptığı başvuru üzerine Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından alındı.
     İstiklal Yolu, İnebolu sahilinden başlayıp Kastamonu ve Çankırı üzerinden Ankaraya uzanıyor. Kurtuluş Savaşı boyunca İneboluya deniz yoluyla gelen cephane, kağnılarla 340 kilometrelik yoldan cepheye ulaştırıldı.
     İnebolu açıklarına gemilerle gelen cephane ve silahlar kayıklarla İneboluya taşındı. Kastamonulu kadınlar tarafından da zor kış şartlarında cepheye ulaştırıldı.
     İstiklal Yolunun İnebolu-Kastamonu arası, Kastamonu il sınırları içerisindeki 95 kilometrelik bölümü Kastamonu Valiliği tarafından işaretlenip, yürüyüş yolu olarak düzenlendi. 2006 yılından beri de Kastamonu Valiliği tarafından Kastamonudan İneboluya uzanan İstiklal Yolu ve Atatürk Yürüyüşü düzenleniyor.
     Bu önemli yol güzergahı, Türkiyede ilk defa sit alanı olarak tescil edilme ayrıcalığı kazandı.
     İnebolu Türk Ocağından başlayıp Küre ve Devrekani üzerinden Kastamonuya kadar uzanan 95 kilometrelik güzergaha, Kastamonu Valiliği tarafından yön levhaları ve kilometre taşları yerleştirildi.
    
     -Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş-
    
     Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurtuluş Savaşının temel direklerinden olan İstiklal Yolunun, Koruma Kurulunca tescillenmesinden mutluluk duyuyorum. Bu kararla, Kastamonunun Kurtuluş Savaşında üstlendiği fedakarlık ve büyük rol tescillendi dedi.
     Kurtuluş Savaşında İneboludan Ankaraya cephane taşınmasında kullanılan İstiklal Yolunun önemine işaret eden Bektaş, İstiklal Yolunun tescillenmesi, ülkemizde tek ve örnek olması nedeniyle ayrı bir önem arz ediyor ifadesini kullandı.
     İstiklal Yolunun önemini vurgulamak için Valiliğin son yıllarda İstiklal yürüyüşü düzenlediğine dikkati çeken Bektaş, İstiklal Yolunun tesciliyle, tarihe damgasını vuran Kastamonunun geleceğe dönük koruyacağı bir unsuru daha oldu diye konuştu.
     Bektaş, bu karardan sonra İstiklal Yolunun tanıtımına yönelik çalışmaların artacağını söyledi.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber İstiklal Yolu Türkiyenin ilk tescilli yolu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER