İzmir dumansız hava sahasında örnek

İzmir dumansız hava sahasında örnek -İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Benli: Yasağa en çok uyan şehirler sıralamasında İzmir, Türkiyede ilk sırada yer alıyor. Yapılan denetimlerde ihlal oranı yüzde 4.6 civarında Dum


İZMİR (A.A) - Yunus Karakaya - İzmir İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Hacı Vakkas Benli, dumansız hava sahası uygulamasında İzmirin örnek şehir olduğunu söyledi.
     Hacı Vakkas Benli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapalı alanlarda sigara içme yasağının başladığı günden bu yana Türkiyede sigara kullanım oranında ciddi düşüşler meydana geldiğine dikkati çekti.
     Benli, 2012 yılında İzmirde 36 bin kadar denetim yaptıklarını, yapılan bu denetimlerde ihlal oranının yüzde 4.6 civarında olduğunu kaydetti.
     Bunun oldukça düşük bir rakam olduğunu dile getiren Benli Dumansız hava sahası uygulanmaya başlandığı tarihten bu yana İzmir örnek bir şehir olmuştur. Örnek olmaya da devam ediyor. Yasağa en çok uyan şehirler sıralamasında İzmir, Türkiyede ilk sırada yer alıyor dedi.
     Kapalı alanlarda sigara içme yasağını ihlal edenler arasında alkollü mekanların bulunduğunu belirten Benli, Bu işletmeler de kanunlara uymak zorunda olduklarını unutmamalı. Müşterilerinin de sağlığını koruma noktasında temiz hizmet sunmak zorundalar. Yasanın karşısında durmakla, bu yasadan geri adım atmak mümkün değil diye konuştu.
     Benli, denetimleri artık tablet bilgisayarlarla yaptıklarını, böylece denetimlerde fotoğraf çekme ve görüntü alma imkanına sahip olduklarını, ayrıca işletmelerin önceki denetim bilgilerine de kolayca ulaşabildiklerini kaydetti.
    
     -Cezaları kaymakamlıklar tahsil ediyor-
    
     Eskiden denetimlerde uygulanan cezaları, belediyelerin belediye meclisinden geçirdikten sonra tahsil ettiğini ancak bunun zaman kaybına yol açtığını dile getiren Benli, şunları söyledi:
     Yasa artık değişti, biz cezaları kaymakamlıklara gönderiyoruz, onlar da anında tahsil ediyor. Bu da yasanın uygulanmasında daha etkili olmaya başladı. Yapılan denetimlerde amacımız işletmelere sadece ceza kesmek değil, toplumsal bilinci ve duyarlılığı arttırmak. Sigarayı bırakmak isteyen her kuruma yardıma hazırız, ister iki kişi olsunlar ister iki yüz. Yeter ki sigarayı bırakmak istesinler. Eğitim vermeye hazırız.
     Spor alanlarının da dumansız hava sahası kapsamında olduğa işaret eden Benli, futbol sahalarında denetimlerin yeterli olmadığını belirterek, Spor salonlarında denetimler daha etkin ama futbol sahalarında yeterli denetimleri yapamıyoruz. Buralar kamusal alan olduğu için gençlik, spor il müdürlüğü, emniyet ve zabıtalar da denetim yapma ve ceza kesme yetkisine sahipler dedi.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber İzmir dumansız hava sahasında örnek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER