İzmir Yalıçapkını Şanlıurfada görüldü

İzmir Yalıçapkını Şanlıurfada görüldü -Birecik ilçesinde 20 yıl aradan sonra kuş gözlemcileri tarafından İzmir Yalıçapkını kuş türü görüldü


ŞANLIURFA (A.A) - Birecik ilçesinde 20 yıl aradan sonra kuş gözlemcileri tarafından İzmir Yalıçapkını (Halcyon smyrnensis) kuş türü görüldüğü bildirildi.
     Merkezi Şanlıurfada bulunan Doğa Kültür ve Yaşam Derneğinden yapılan açıklamaya göre, bölgede düzenli olarak kuş gözlemi ve envanter çalışması yapan ekipler, geçen hafta Fırat Nehrinde büyük kırmızı gagalı İzmir Yalıçapkınını fotoğraflayıp kayıt altına aldı.
     Böylece daha çok Türkiyenin güney kıyılarında görülen bu türün yaşam alanına Osmaniyeden sonra Şanlıurfa da dahil oldu.
     Bulunduğu coğrafi konum ve Fırat Nehrine yakınlığından dolayı bir çok nadir türe yaşam alanı sağlayan Şanlıurfada, özellikle tüm Avrupadaki en önemli üreme alanı olarak bölgeyi seçen nadir türlerden çizgili İshak kuşu, kelaynak, Irak yedikardeşi, Mezopotamya sümbüllü, çizgili sırtlan ve çöl varanı gibi önemli canlı türleri yer alıyor.
     Açıklamada görüşlerine yer verilen Doğa Kültür ve Yaşam Derneği kuş gözlemci ve fotoğrafçılarından Dr. Hüseyin Meşe, bölge için önemli bir türün daha gözlemlenip kayıt altına alınmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
     Söz konusu bölgede kuş türlerinin korunması amacıyla yapılan çalışmaların sonucunun görüldüğünü aktaran Meşe, Özellikle kuş gözlem çalışmalarını yerel halkın kendisinin yapması büyük önem arz etmektedir. Gözlemciler sanayi esnafından, çiftçilerden, turizmle uğraşan kişilerden ve kamu görevlilerinden oluşuyor dedi.
    
     -İzmir Yalıçapkını
    
     Büyük kırmızı gagası, kestane rengi kafa ve gövdesi, turkuaz mavisi sırtı, kanatları, kuyruğu, beyaz boğazı ve göğsüyle çok gösterişli bir kuş türü olan İzmir Yalıçapkını, çoğunlukla üreme zamanında, açıkta göze çarpan bir tünekten ötüyor.
    
     Muhabir: Yasin Dikme / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber İzmir Yalıçapkını Şanlıurfada görüldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER