Kadirşinaslığı Yaşatan Bir Anadolu Toprağı konulu

Kadirşinaslığı Yaşatan Bir Anadolu Toprağı konulu konferans


KARABÜK (A.A) - Karabük Üniversitesinde (KBÜ) Kadirşinaslığı Yaşatan Bir Anadolu Toprağı, Aydınlar/Tillo konulu konferans düzenlendi.
     Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Işık, Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonundaki konferansta, Siirtin Aydınlar (Tillo) ilçesinde yaşamış olan astronomi bilgini, matematikçi, pedagog, tıp adamı ve aynı zamanda da Merifetnamenin sahibi olan Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin ve hocası İsmail Fakirullah Hazretlerinin hayatının gençlere anlatmanın önemli olduğunu söyledi.
     İbrahim Hakkı Hazretlerinin hocası İsmail Fakirullah Hazretleri vefat edince, tasarımı tamamıyla kendisine ait olan türbe ve ışık düzeneği yaptığını ifade eden Işık, şunları kaydetti:
     Düzenekle, Molla İbrahim Hakkı Hazretleri her 21 Mart ile 23 Eylülde doğan güneşin ilk ışıklarını hocasının sanduka başına yansıtmaya niyetlenmiş. Yeni yılda doğan güneş ilk olarak hocamın başucunu aydınlatmazsa, ben o güneşi istemem demiş. Çünkü ona göre İsmail Fakirullah Hazretlerinin başını aydınlatmayan güneşin de onun ilk ışınlarının da hiçbir anlamı yoktur. Düzenek yıllar boyu kusursuz işlemiştir. Ancak 1964te zamanla yıpranan taşları restore gayesiyle yapılan müdahale sistemi bozmuş. Restorasyon sonrası güneş bir daha Fakirullah Hazretlerinin sandukasına düşmez. Yerli ve yabancı birçok bilim adamı uğraşsa da bir türlü çözüm bulunamaz. 2011 yılında ekip oluşturduk ve yapılan araştırmalar sonucunda problemi tespit ettik. Çalışmaları hızla tamamladık. 23 Eylül 2011 tarihinde yaklaşık 50 yıl sonra güneş tekrar İsmail Fakirullah Hazretlerinin başucundadır.
     Konferansa, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Ahmet Özler
     Yayıncı: Erdinç Aksoy
<< Önceki Haber Kadirşinaslığı Yaşatan Bir Anadolu Toprağı konulu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER