Kekik paneli

Kekik paneli -Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Tarakçıoğlu: Dünya kekik üretiminin yaklaşık yüzde 70ini elinde bulunduran ülkemizde, kaliteli üretime gereken önemi vermezsek, büyük emekl


DENİZLİ (A.A) - Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, dünya kekik üretiminin yüzde 70e yakınının Türkiyede yapıldığını belirterek, Kaliteli üretime gereken önemi vermezsek, oluşturulan pazarı elden kaçırabiliriz dedi.
     Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince, Türkiyedeki kekik üretiminin yüzde 80inin gerçekleştirildiği Denizlide, Kekik konulu panel düzenlendi.
     Pamukkaledeki bir otelde gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan birlik başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Türk kekiğinin tadıyla ve kalitesiyle dünya sofralarında yer aldığını, üreticilerin bilinçlenmesiyle bu farklılığın korunacağını belirtti.
     Kekikte üreticinin ve ihracatçının kazandığı, kaliteli ile kalitesizin ayırt edildiği, süreklilik ve istikrarın korunduğu sistemin oluşturulmasını hedeflediklerini belirten Tarakçıoğlu, ot ilacı kullanımındaki yanlış uygulamalar, çöpünden arındırılmasında özen gösterilmemesi, temiz olmayan ortamlarda işlenmesi ve temiz olmayan ambalajlara konulmasının çözüm getirilmesi gereken ana başlıklar olduğunu ifade etti.
     Üreticinin fazla kazancı gözeterek yaptığı bazı davranışların, ihracatçı firmalar tarafından giderilmeye çalışıldığını ve bunun da fazla çaba sarfına, fireye yol açarak fiyatlara yansıdığını vurgulayan Tarakçıoğlu, Bu durum Türk kekiğinin önüne en büyük engel olarak çıkmaya başladı. Dünya kekik üretiminin yaklaşık yüzde 70ini elinde bulunduran ülkemizde kaliteli üretime gereken önemi vermezsek, büyük emeklerle oluşturulan pazarı elden kaçırabiliriz. Türk kekiğini kalitesiyle de vazgeçilmez hale getirmek, üreticinin özenli üretimiyle başlıyor diye konuştu.
    
     -Denizliye 2012 yılında 50 milyon lira girdi sağladı-
    
     Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Necdet Demir ise tarla kekiğinin Denizlideki macerasının 1992 yılında Ege tarımsal Araştırma Enstitüsünden getirilen fidelerin 500 metrekarelik bir alanda dikimiyle başladığını, özellikle 2000li yılların başında krize giren tütün üreticilerinin bir numaralı alternatifi olduğunu ifade etti.
     Demir, şunları söyledi:
     Fiyatının 1-2 yıl hariç sürekli 1 doların üstünde seyretmesi ve pazarlamada herhangi bir sıkıntı yaşanmamasından dolayı, kekik alanları sürekli artış gösterdi. Buna paralel olarak, il müdürlüğümüz tarafından 2000li yılların başında çiftçilerimize ücretsiz olarak kekik tohumu dağıtıldı. Resmi olmayan rakamlara göre, 2012 yılında ilimiz kekik alanları yaklaşık 71 bin 400 dekara, kekik üretimimiz de 12 bin 200 tona ulaştı. Bu da demek oluyor ki ilimiz, kekik üretiminde ülkemiz üretiminin yüzde 80ini, dünya üretiminin ise yüzde 60ını karşılıyor. 2012 yılında fiyatı 3,25 liradan başlayan, sezon sonuna doğru 5 liraya kadar ulaşan kekik, ilimize 2012 yılında 50 milyon lira gibi bir girdi sağladı. 2011 yılında da ilimizden Almanya, ABD, Hindistan, Mısır ve İngiltere gibi dünyanın pek çok ülkesine yaklaşık bin 300 ton kekik ihraç edildi.
    
     -Altın yumurtlayan tavuğu kesmeyelim
    
     Üreticinin ot mücadelesinde işçiliği pahalı bulduğunu belirten Demir, kimyasal ilaç kullanımıyla ilgili ülkelerin kriterlerinin bulunduğu konusunda uyarı yaparak, şöyle konuştu:
     Burada kalıntı sıfır çıkan bir kekik Japonyaya gittiğinde 0,0001 kalıntı çıktığından dolayı iade edildi. Yani küçük şeylere tenezzül etmeyelim. Mümkün olduğu kadar ot mücadelesini çapa ile yapalım, kesinlikle kimyasal ilaç ve bitki düzenleyici kullanmayalım. Hasatta şu anda kekik para ediyor diye, tarladaki otlar kekikle biçiliyor ve karıştırılıyor. Dünya artık küçüldü, her ülkenin her şeyden haberi var. Bugün biz kekik üretimine hakim olabiliriz. Bunu bilen uygun iklime sahip ülkeler, bu kekik plantasyonlarını kendi ülkelerinde yetiştirmeye çalışıyor. Onun için elimizdeki pazarı kaybetmemeye çalışalım, altın yumurtlayan tavuğu kesmeyelim. Elimizdeki mamulün kıymetini bilelim.
     Kekik üretim alanlarının sürekli kontrol altında tutulduğunu ve üreticilerin uygulamalar hakkında bilgilendirildiğini dile getiren Demir, kekikte çok fazla bir zararlının bulunmadığını, zararlılara karşı konulan şarabın, kokusuyla böceği çektiğini belirterek, doğal bir mücadele yürütüldüğünü kaydetti.
     Kütaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Gürel de kekik ihracatında zirai ilaç kalıntılarına yönelik çok titiz analizler yapıldığını, iade edilen ürünlerin Türkiyenin itibarını zedelediğini ve kekik ihracatı yapan diğer ülkelere yaradığını söyledi.
     Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ve 750 civarında kekik üreticisinin katıldığı panelde, Ziraat Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Akdemir ve Gıda Mühendisi Ufuk Begisi, doğru kekik üretimi konusunda sunum yaptı.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Serdar Yılmaz
     Yayıncı: Murat Taydaş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER