Kocaeli 2012 LYS Sonuçları Değerlendirme Çalıştayı

Kocaeli 2012 LYS Sonuçları Değerlendirme Çalıştayı -Kocaeli Valisi Topaca: -Birinci hedefimiz, Türkiye ortalamasını yakalamak ve yukarıya doğru gitmek, Türkiye ortalamasının altında bir Kocaeli düşünemiyorum (Fotoğ


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Lisans Yerleştirme Sınavında (LYS) Türkiyedeki başarı ortalamasını yakalamayı hedeflediklerini söyledi.
     Topaca, İzmit ilçesindeki bir otelde düzenlenen Kocaeli 2012 LYS Sonuçları Değerlendirme Çalıştayında yaptığı konuşmada, çalıştayla çocukların geleceğe hazırlamasında yardımcı fikirlerin ortaya çıkarılmasını amaçladıklarını bildirdi.
     Eğitimin çok boyutlu olduğunu, bu nedenle de konuyla ilgili bütün yapıların farkındalığının önem arz ettiğine dikkati çeken Topaca, kalite, başarı ve verimliliğin arttırılması için bütün kesimlerin başarıya inanması gerektiğini kaydetti.
     Topaca, sorumlulukların öğrenci, öğretmen ve milli eğitim müdürlüklerine verilmesiyle başarı sağlanamayacağını ifade ederek, herkesin kendisini sorgulaması gerektiğini anlattı.
    
     -LYSde Türkiye ortalamasının altındayız-
    
     Çalıştaya katılanlardan bilgi ve tecrübelerini paylaşmasını beklediğini vurgulayan Topaca, ildeki okul sayısının 900e ulaştığını belirtti.
     Kocaelide 331 bin 450 öğrencinin eğitim hayatına devam ettiğine işaret eden Topaca, şöyle konuştu:
     Bu sayı birçok ilin nüfusundan daha fazladır. 15 bin civarında öğretmenimiz, 11 bin 98 dersliğimiz var. LYSde Matematik-Fende 74., Türkçe-Matematikte 52., Türkçe-Sosyalde ise 34. sırada yer alıyoruz. 2011 SBSde 24. sıradayız. Bu yılki rakamın daha iyi olduğunu düşünüyoruz. Bu yıl yapılan sınavda ilk binde 59, ilk 100de ise 8 öğrencimiz var. Bireysel anlamda bazı başarılar var ama genel anlamda bu başarıyı göremiyoruz.
     LYSde üzülerek söylüyorum, Türkiye ortalamasının altındayız. Anadolu liselerinde Türkiye ortalaması Türkçe-Sosyalde 303.532, Kocaelide 306.854. Türkiye ortalamasının üstünde olduğumuz tek bölüm bu. Bunun dışındaki diğer bütün bölümlerde ve liselerde Türkiye ortalamasının altındayız. Bunu çok iyi analiz etmemiz gerekiyor.
     Meslek liselerinin Kocaelinin başarı ortalamasını aşağı çektiği gibi yanlış bir algılama bulunduğunu ifade eden Topaca, Birinci hedefimiz, Türkiye ortalamasını yakalamak ve yukarı doğruya gitmek, Türkiye ortalamasının altında bir Kocaeli düşünemiyorum dedi.
    
     -Öğretmen ve idarecilerin performanslarını izleyeceğiz-
    
     Derslerin verimli hale getirilmesi gerektiğini belirten Topaca, öğrencilerle iletişim halinde olunması gerektiğini söyledi.
     Topaca, zorunlu olmadıkça mazeret izni kullanılmaması gerektiğini kaydederek, Öğretmen arkadaşlarımızın herhangi bir mazeretle 3-5 veya 10 gün rapor almasını istemiyoruz. Raporla izini karıştırmayalım, öğretmenin izini bellidir. Onun dışındaki durumlarda öğretmenlerin, okulda ve sınıflarda olmasını bekliyoruz. Bu hususta bütün doktor ve kaymakam arkadaşlardan ricam, hasta olmayan kimseye rapor vermeyin. İzin isteyen bize gelsin. Bu durumun önünü üst hastanelere de göndermek suretiyle, o raporu veren doktora da işlem yaparak keseceğiz şeklinde konuştu.
     Topaca, eğitim-öğretimi aksatacak uygulamalara izin vermeyeceklerine işaret ederek, şöyle konuştu:
     2011-2012 eğitim-öğretim yılında değişik gerekçelerle 8 bin 916 öğretmenimiz derse gelmemiş. 58 bin 496 saat bu sebeple boş geçmiş. Bu durumdan yaklaşık 100 ile 150 bin arasındaki öğrenci etkilendi. Başarısızlığın bir sebebi de bu. Öğretmen ve okul idarecilerinin performanslarını izleyeceğiz.
     İlk uygulamayı da okullar açılmadan yapacağız. 5 yıllık sonuçları alıyoruz, performansı düşük, iniş çıkışları olan arkadaşların durumlarını gözden geçireceğiz. Kimse kusura bakmasın, buradaki temel hedef, sorunu çözmek.
     Çalıştayda Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu da sunum yaptı.
     Öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve uzmanların katıldığı çalıştay, yarın sona erecek.
    
     Muhabir: Kadir Yıldız
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Kocaeli 2012 LYS Sonuçları Değerlendirme Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER