Medya, şiddeti tetikliyor

Medya, şiddeti tetikliyor -Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Ensari: Yazılı ve görsel basında şiddet içeren görüntü ve haberler, caydırıcı olmaktan ziyade daha çok şiddeti teşvik ediyor


BOLU (A.A) - Emin Gürbüz - Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Hülya Ensari, Yazılı ve görsel basında şiddet içeren görüntü ve haberler, caydırıcı olmaktan ziyade daha çok şiddeti teşvik ediyor dedi.
     Ensari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şiddetin birçok nedeninin bulunduğunu, psiko-sosyal ve gelişimsel faktörlerin de büyük etkisinin bulunduğunu söyledi.
     Çocukluğunda şiddet gören kişinin yetişkinlikte şiddet uygulama riskinin daha artacağına dikkati çeken Ensari, Çocuklukta şiddete tanık olmak da artmış şiddet davranışı ile ilişkili bulunmuştur. Annesine veya diğer aile üyelerine şiddet uygulandığına tanık olan çocuğun şiddet kendisine yönelmese bile gelecekteki davranışlarını etkilemesi mümkün diye konuştu.
     Ensari, şiddetin başlıca nedenleri arasında alkol ve uyuşturucu maddelerin yer aldığını ifade ederek, alkol kullanımının dürtülerin kontrolünü engellediğini, muhakeme yeteneğini azalttığını ve şiddet davranışının ortaya çıkmasını kolaylaştırdığını vurguladı.
     Uyuşturucu madde kullanımının da beyin ve davranışlar üzerinde benzer etki yaratarak şiddet eğilimini artırdığına işaret eden Ensari, şöyle devam etti:
     Uyuşturucu maddelerin kullanımı, saldırgan davranışlara neden olmanın yanı sıra aynı zamanda şiddet davranışının dolaylı bir sebebidir. Toplum kurallarını tanımayan, suç işleme ve alkol kullanım eğilimi yüksek olan antisosyal kişilik bozukluğu gibi, muhakeme yeteneği yerinde olan akıl hastalığı olmayan ancak ikincil kazançları uğruna bu davranışları sergileyen kişilik bozukluklarında şiddet uygulaması çok sık görülmekte.
    
     -Medyanın şiddet ilişkisi-
    
     Medyanın şiddeti tetiklediğini savunan iddia eden Ensari, Yazılı ve görsel basında şiddet içeren görüntü ve haberler, caydırıcı olmaktan ziyade daha çok şiddeti teşvik ediyor ifadelerini kullandı. Ensari, şiddet davranışları bol olan çizgi film, bilgisayar oyunları, dizi ve film kahramanlarının çocuk ve ergenler üzerinde benzer davranışları sergileyerek özdeşim kurmaları açısından gençler ve çocuklar için ciddi bir potansiyel teşkil ettiğini ifade etti.
     Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için kadının güçlendirilmesi ve toplumdaki statüsünün yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Ensari, sözlerini şöyle tamamladı:
     Kadınların eğitim düzeyi yükseltilmeli. Okullarda öğretmenlere verilecek eğitimlerle öğrenciler arasında kadın erkek eşitliği geliştirilmeli. Klinik uygulamalarda ve eğitimlerde kadın erkek eşitliğinin sağlık yönünden önemi üzerinde durulmalı ve geliştirici uygulamalara da yer verilmeli. Kadınların boşanma ve nafaka alabilme olanaklarını artırıcı yasal düzenlemeler yapılmalı.
     Hasta-sağlık çalışanı ilişkisi güçlendirilmeli, hastalara sözel ve fiziksel şiddet uygulayanlara karşı katı ve caydırıcı tutum izlenmelidir. Anne babalık programları oluşturulmalı ve çocuk yetiştirmede fiziksel şiddet kullanımını önleyici yasalar çıkarılmalı. Her koşulda fiziksel cezalandırmayı yasaklayan yasalar çıkarılmalı. Silah kontrolüne yönelik çalışmalar yapılmalı.
    
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Medya, şiddeti tetikliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER