Mevsimlik tarım işçilerinin ihtiyaçlarının

Mevsimlik tarım işçilerinin ihtiyaçlarının belirlenmesi araştırması -UNFPA Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque: -Türkiyede yaklaşık 3 milyon mevsimlik tarım işçisi olduğu tahmin ediliyor -Prof. Dr. Zeynep Şimşek: Bu


ŞANLIURFA (A.A) - Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque, Türkiyede yaklaşık 3 milyon mevsimlik tarım işçisi bulunduğunun tahmin edildiğini söyledi.
     Dr. Huque, Harran Üniversitesi (HRÜ) ve UNFPA işbirliğiyle yürütülen Mevsimlik tarım işçilerinin ihtiyaçlarının belirlenmesi araştırmasının sonuçlarının paylaşıldığı toplantıya katılarak, bir konuşma yaptı.
     UNFPAnın 100ün üzerinde ülkede araştırma yaptığını belirten Huque, söz konusu çalışmalarla kadın sağlığı ve ölümlerinin yanı sıra cinsiyet ayrımının önüne geçmeyi hedeflediklerini ifade etti.
     HRÜ ile yürüttükleri çalışmanın önemine değinen Zahidul Huque, şunları kaydetti:
     Bence bu harika bir mevzu, çünkü girişim yapılması gereken bir alandı. Genellikle mevsimlik tarım işçileriyle ilgili bir çok mevzuyu unutuyoruz. Harran Üniversitesi bu konuda öncülük yaptı biz de destek verdik. Çünkü gerçekten mevsimlik tarım işçileri ve cinsiyet sorunları önemli bir mevzu bizim için. Bence göçmen işçiler konusu hem Türkiyede hem de ABDde benzer özellikler gösteren bir mevzu. Türkiyede yaklaşık 3 milyon mevsimlik tarım işçisi olduğu tahmin edilmekte. Amerikada da göçmen işçi olarak adlandırdığımız 3,5 milyon işçi mevcut. Bunların sorunlarının araştırılıp, ihtiyaçlarının belirlenmesi bu anlamda önemli.
    
     -Mevsimlik işçilerin sorunları
    
     HRÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve araştırmanın koordinatörü Prof. Dr. Zeynep Şimşek, söz konusu çalışmanın geçen yılın kasım ayında HRÜ ile UNFPA arasında imzalanan protokolün ardından hayata geçirildiğini hatırlattı.
     Saha çalışmasını 2 ayda tamamladıklarını aktaran Prof. Dr. Şimşek, Şanlıurfada eğitim, sosyal ve sağlık sorunlarının en çok görüldüğü grubun mevsimlik tarım işçileri olduğunu, bundan sonraki amaçlarının bu bulgular ışığında eylem planı hazırlamak olduğunu söyledi.
     Tarım işçilerinin öncelikle altyapı, temiz içme ve kullanma suyuna erişmeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şimşek, şöyle devam etti:
     Özellikle hastalıkların oluşumu ve yaşama hakkının kurulması açısından sağlıklı yaşam alanlarının oluşturulması ve sağlık hizmetlerinin çok iyi organize edilmesi gerekiyor. Mevsimlik tarım işçisi bütün çocuklara, kadınlara, erkeklere yönelik eğitim kurslarının çok hızlıca yaygınlaştırılmasında fayda var. Bu grupta Türkiye ortalamasından 3 kat daha fazla yoksulluk var. Dolayısıyla özellikle Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından bu ailelerin sosyal incelemesinin yapılması, öncelikli sorun alanları saptandıktan sonra hemen hizmete erişimlerini sağlamak gerekiyor.
    
     -Farkındalık oluşturdu
    
     HRÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu da Şanlıurfada ilk kez UNFPAnın katkılarıyla tarım işçilerinin sağlık ve sosyal sorunlarına yönelik araştırma yapıldığını ifade etti.
     Ümit ederim önümüzdeki yıllarda bunu daha da geliştirerek Türkiye genelinde böyle bir çalışma yapılır diyen Prof. Dr. Mutlu, raporun hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik etti.
     Şanlıurfa Vali Yardımcısı Soner Zeybek de araştırmanın sorunların tarım sektöründe faaliyet gösteren işçilerin sorunları konusunda farkındalık yaratma ve sıkıntıların çözümü açısından önemli olduğunu ifade etti.
     Konuşmaların ardından araştırmaya destek veren UNFPA Temsilcisi Huque ile Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbabaya plaket verildi. Fakıbabanın plaketini, Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe aldı.
     Toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Pala ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
     (EŞB-DAŞ-İSM)
<< Önceki Haber Mevsimlik tarım işçilerinin ihtiyaçlarının Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER