Ortadoğu ve Avrasya Yaz Okulu Festivali

Ortadoğu ve Avrasya Yaz Okulu Festivali -TBMM İdare Amiri Kabakçı: Bugün hep beraber, hiçbirimizi ötekileştirmeden, dünya görüşüne bakmadan bu coğrafyanın bütün mesuliyetini sırtımızda hissederek beraber olmalıyız (Foto


TRABZON (A.A) - TBMM İdare Amiri Mustafa Kabakçı, Bugün hep beraber, hiçbirimizi ötekileştirmeden, dünya görüşüne bakmadan bu coğrafyanın bütün mesuliyetini sırtımızda hissederek beraber olmalıyız dedi.
     Karadeniz teknik Üniversitesi (KTÜ) Atatürk Kültür Merkezinde, üniversitenin yanı sıra Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) ve Trabzon Belediyesi Gençlik Merkezi işbirliğinde, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen Ortadoğu ve Avrasya Yaz Okulu adlı eğitim festivali başladı.
     Festivalin açılışında konuşan Kabakçı, 1. Dünya Savaşı yıllarında aslen Sudanlı olan, Osmanlı ve Türk bayrağı hayranı Zenci Musadan bahsederek, Osmanlı ordusunda da hizmet veren iri yapılı Zenci Musanın, yenildikleri bir savaşta işgal kuvveti komutanına Bu hesap kapanmadı şeklinde konuştuğunu söyledi.
     Zenci Musanın bu sözünün boyunlarının borcu olduğunu dile getiren Kabakçı, şöyle devam etti:
     (Bu hesap kapanmadı) sözü bizim boynumuza verilen borçtur. Bu hesap kapanmadığı için bugün hepimiz buradayız. Zenci Musa daha sonra verem olur, Üsküdardaki Özbek tekkesine gider ve orada vefat eder. Sandığından bir Osmanlı haritası, Eşref Kuşçu Paşanın siyah beyaz fotoğrafı ve bir kefen çıkar. Bugün hep beraber, hiçbirimizi ötekileştirmeden, dünya görüşüne bakmadan, bu coğrafyanın bütün mesuliyetini sırtımızda hissederek beraber olmalıyız ve en aykırı düşünceleri konuşmalıyız, birbirimizi anlamaya çalışmalıyız. Akıllarımızı birleştirerek geleceğe doğru hep beraber yürümeliyiz.
     ORSAM Başkanı Hasan Kanbolat ise son günlerde Ortadoğunun öne çıktığını belirterek, Şimdi ülke ve bölge olarak Ortadoğunun öne çıktığı bir devirdeyiz. Karadenizin geride kaldığı söyleniyor ama ben bunların hiçbirine katılmıyorum. Bir yeri nitelendirmek için mutlaka çatışmaların çıkması, üzüntülerin, savaşların olması şart değil dedi.
     Günümüzde Karadenizde çok önemli ve dev adımlar atıldığını, Rusya Federasyonu ile vizelerin kaldırıldığını ve Gürcistan ile kimlikle geçiş uygulamasının başladığını belirten Kanbolat, İnşallah bu dev adımlar bu bölgede sürecektir diye konuştu.
     KTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hayati Aktaş da festivale 7 ayrı ülkeden 60a yakın katılımcı geldiğini ve öğrencilere sunumlar yapacağını söyledi.
    
     -Uluslararası ilişkiler bölümünün laboratuvarı-
    
     Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra çeşitli ülkelerin büyükelçilerinin de festivalde öğrencilerle bir araya geleceğini belirten Prof. Dr. Aktaş, Biz bugün burada uluslararası ilişkiler bölümünün laboratuvarını kuruyoruz. Nasıl ki tıp okuyan birisi doktor olabilmek için sadece kitaplara, dergilere bakarak doktor olamıyor ve mutlaka eline bir alet, edevat alması gerekiyorsa, bizim uluslararası ilişkiler bölümünün laboratuvarı da buralar. Sadece kitapları okumakla olmuyor, işin içinde olmamız lazım. Dolayısıyla bu çok önemli bir organizasyon ifadelerini kullandı.
     7 Temmuza kadar sürecek festivalin açılışına Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Vekili Doç. Dr. Mesut Özcan ve Trabzon Belediyesi Gençlik Meclisi Başkan Vekili Melek Acer ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar / Asena Akçay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Ortadoğu ve Avrasya Yaz Okulu Festivali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER