Rahvan at dernekle yaşatılacak

Rahvan at dernekle yaşatılacak -Ardahanda kurulan Rahvan At Binicilik, Kültür ve Spor Kulübü Derneği ile, binicisini yormadan uzun mesafe koşmasıyla bilinen rahvan atını yaygınlaştırmak amaçlanıyor -Dernek Başkanı


ARDAHAN (A.A) - Günay Nuh - Ardahanda kurulan Rahvan At Binicilik, Kültür ve Spor Kulübü Derneği ile, binicisini yormadan uzun mesafe koşmasıyla bilinen rahvan atın yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
     Dernek Başkanı Murat Arabul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ardahanda rahvan at kültürünü yaşatmak ve bunu genç nesillere aktarmak için böyle bir dernek kurduklarını ifade etti.
     Arabul, dernek olarak Ardahana has rahvan atın genini korumayı amaçladıklarını belirterek, bu atın özelliğinin bölgede çok fazla bilinmediğini ifade etti.
     Osmanlı döneminde padişahlara bile rahvan at hediye edildiğini vurgulayan Arabul, şunları kaydetti:
     Bu atın en büyük özelliği uzun yola dayanıklı olmasıdır. Günde yaklaşık 90 kilometre yol kat edebiliyor. Bu uzun yola rağmen, taşıdığı insanı yormaz. Kısacası su gibi, insanın altında akar. Rahvan atı süren üzerinde ikramını bile rahatlıkla yapabilir. Ardahan kültüründe bu at yorga olarak bilinir. Yorga gidişiyle taşıdığını yormaz.
     Arabul, rahvan atın yürüme şeklinin dört naldan farklı olduğuna değinerek kendine has yürüyüşünün binen kişiye otomobil konforu yaşattığını ifade etti.
     Derneğe ilk olarak 30 kişiyi üye ettiklerini fakat bu sayının artacağına inandığını belirten Arabul, Bayanlar da derneğe ilgi duymaya, atlarla ilgilenmeye başladı. Bize çok müracaat var. Çünkü ilk kez böyle bir dernek kuruluyor. Atı olan veya olmayan herkesi, istekli olan herkesi üye edeceğiz. Çünkü bu kültürü yaşatmak için ilgi duyan herkesin bizimle olması gerek. Mevcut üyelerimizin çoğunun atı var. Ayrıca dernek kurulduktan sonra rahvan ata ilgi arttı. Bazı bürokratlarımız ve devlet memurlarımızın bile at aldığını duyuyoruz. Bunlar derneğin kurulmasından sonra oldu. Bu durum bizi sevindiriyor. At alırken bizimle istişare ediyorlar diye konuştu.
    
     -Rahvan atın geni korunacak-
    
     Bu ve benzeri çalışmalarla Rahvan atın geninin korunacağına dikkati çeken Arabul, Bu dernekle atın genini korumuş olacağız. Bu atı besleyen ve bakanların daha çok bilgi sahibi olmalarını sağlamış olacağız. Ayrıca bu özelliği taşıyan atlarla çeşitli etkinlikler yapacağız. Örneğin, geziler ve rahvan at yarışları planlıyoruz. dedi.
     Arabul, dernek üyelerine rahvan atın özelliklerini anlatacaklarını belirterek, Rahvan atın nasıl olduğunu anlatıp, tay seçimlerinde daha dikkatli olmalarını sağlayacağız. Çiftleştirmelerde anne ve baba ırkının bozulmadan çiftleştirilmeleri sağlanacak. Bu ırkın en kalitelisini ve asilini ortaya çıkarmak amacıyla eğitimler ve seminerler planlıyoruz diye konuştu.
    
     -Yorganın özelliği-
    
     Yorga atın dörtnal attan farklı olduğunu anlatan Arabul, --Yorga, yani rahvan at, dörtnal gibi iki ayakla gitmez. Yorga dediğimiz özellik, tek ayaktır. Tek ayak sistemi ile üzerindeki biniciyi daha rahat, daha zevkli ve daha uzun yola taşır. Ayaklar tek tek yere temas eder. Ön ayağın kalktığı yere arka ayak temas eder. Çünkü dörtnallar kısa mesafe ve hızlı gittiği için uzun yolda aynı hız ve tempoyu tutturamazlar. Yorga yürüyüşü ve koşusu sürücüyü sallamaz, bu sebeple de yormaz-- ifadelerini kullandı.
     Arabul, Ardahan çevre yolunda ilk olarak rahvan atın koşusu ile ilgili eğitim yaptıklarını belirterek, bu eğitimlerin verimli ve daha iyi olması içinde bir saha yapmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Zekeriya Kaya
<< Önceki Haber Rahvan at dernekle yaşatılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER