Samandaki fiyat artışı çiğite yöneltti

Samandaki fiyat artışı çiğite yöneltti -Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfada bazı besiciler, son dönemlerde artan saman fiyatları nedeniyle alternatif olarak çiğit ve mısır silajına yöneldi (Foto


ŞANLIURFA (A.A) - Halil Fidan - Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfada bazı besiciler, son dönemlerde artan saman fiyatları nedeniyle alternatif olarak çiğit ve mısır silajına yöneldi.
     Hayvancılık sektöründeki girdilerin artması, buna karşılık hayvan fiyatlarındaki düşüş besicilerin ekonomilerini ciddi ölçüde zorluyor. Önceki yıllarda hayvanlarını samanla besleyen birçok aile kalitesine göre tonu 800-900 TLye satılan bu ürünün yerine tonu 300-400 TLden alıcı bulan çiğit veya mısır küspesini tercih ediyor.
     Pamuk ve mısır hasadının ardından tarlalardan toplanan ve traktörlere yüklenen bu ürünler kış boyunca hayvanlara veriliyor.
    
     -Besiciler önünü göremiyor-
    
     Şanlıurfa İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Müdürü Mehmet Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl tahıl üretiminin yurt genelinde düşük olması nedeniyle saman fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyledi.
     Besicilerin hayvanlarını tok tutabilmek için mutlaka samanla beslemesi gerektiğini vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:
     Şu anda samanın fiyatı 900-1000 TL civarında. Böyle olunca hayvancılar saman yerine nispeten daha ucuz olan mısır silajı ve çiğit gibi alternatif ürünlere yöneliyor. Besicilerin sıkıntı yaşadığı bir diğer konu da hayvan fiyatlarının çok düşük olması. Üretici önünü göremediğinden elindeki hayvanları yok pahasına satıyor. Saman fiyatları böyle yüksek olursa hayvancılık çok büyük darbe alır.
    
     -Baharı bekliyorlar-
    
     Kentte yaklaşık 50 yıldan bu yana besicilikle uğraşan Seydi Turan da yetkililerden hayvancılık konusunda destek beklediklerini ifade ederek, Yem fiyatları çok yüksek bir de buna kaçak yollardan Türkiyeye getirilen hayvanların fiyatları düşürmesi de eklenince belimiz iyice büküldü dedi.
     Turan, yem fiyatlarının normalin çok üzerinde olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirip, baharın gelmesini dört gözle beklediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Samandaki fiyat artışı çiğite yöneltti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER