Sigara kulak ameliyatlarını olumsuz etkiliyor

Sigara kulak ameliyatlarını olumsuz etkiliyor


İZMİR (A.A) - Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Kazım Önal, sigaranın kulak ameliyatlarını olumsuz etkilediğini bildirdi.
     Önal yaptığı yazılı açıklamada, sigaranın kulak ameliyatı başarısını ve yara iyileşmesini olumsuz etkilediğini, pansuman sayısını ve süresini uzattığını, bu sebeplerden dolayı hem hastanın hem de devletin daha fazla harcama yaptığını bilimsel araştırmalarla kanıtladıklarını söyledi.
     Yaptıkları iki ayrı bilimsel çalışmada orta kulak iltihabı nedeniyle ameliyat ettikleri hastalarda sigaranın ameliyat başarısını 11 kat düşürdüğünü ispat ettiklerini belirten Önal, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
     Sigara içen vatandaşlarımızın orta kulak ameliyatları başarısız geçmekte yani bir yerde bu hastalar boş yere ameliyat olmakta ve risk almaktadırlar. Sigara, kulak ameliyatlarında iltihap sürecini artırıyor, damarları tıkayarak oksijen taşıma kapasitesini azalıyor, dolayısıyla beslenmeyi bozarak başarıyı düşürüyor.
     Vücudumuzdaki bütün sistemleri olumsuz etkileyen sigara ömrümüzü de ortalama 18 yıl kısaltmaktadır. Bize başvuran sigara kullanıcısı hastalarımıza, sigaranın olumsuz etkilerini anlattığımız hatta ölüme sebep olabileceğini söylediğimizde bazı hastalarımız hepimiz nasılsa öleceğiz diyor. Ancak sigara kullanan hastalarımız maalesef bu sürecin hem kendileri hem de yakınları için ne kadar üzücü, yıpratıcı ve acılı geçtiğini bilmiyorlar. Biz hekimler bu acılı süreci hastalarımızla birlikte defalarca yaşadığımız için bu uyarıları yapmak zorundayız. Başarısız geçen bir ameliyat sonrasında hastaların hekimleri suçlamak yerine sigara kullandıkları için kendilerini de suçlamaları daha doğru olacaktır. Bu nedenle sigaranın oluşturduğu tehlikeyi herkes idrak ederek bu kötü alışkanlıklarına bir an önce son vermelidirler.
    
     Muhabir: İzmir
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Sigara kulak ameliyatlarını olumsuz etkiliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER