Sigarayı bırakın daha uzun yaşayın

Sigarayı bırakın daha uzun yaşayın -Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Çetin: -Ülkemizde sigaranın neden olduğu ölümler; trafik, terör, iş kazaları gibi tüm ölümlerin toplamından yaklaşık 5 kat


GAZİANTEP (A.A) - Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Çetin, sigara içmenin bir hastalık olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğin belirtti.
     Sanko Holdingden yapılan açıklamaya göre, Dr. Çetin, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigaranın bilinen en önemli hastalıklardan ve erken ölüm nedeni olduğunu bildirdi.
     Sigara içenlerin yaklaşık yüzde 45inin sigaraya bağlı bir nedenden öldüğünü belirten Dr. Çetin, Dünya Sağlık Örgütünün, Sigaranın dünyada en büyük sağlık sorunu olduğunu ilan ettiğini kaydetti.
     Ülkemizde sigaranın neden olduğu ölümler; trafik, terör, iş kazaları gibi tüm ölümlerin toplamından yaklaşık 5 kat daha fazladır diyen Dr. Çetin, sigaranın önlenebilir bir ölüm nedeni olduğunu, tedavi edilmesi gerektiğine değindi.
     Her sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu anlatan Dr. Çetin, insanları sigaraya bağımlı hale getiren maddenin nikotin olduğunu hatırlattı.
     Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 35inin, kadınlarda ise yüzde 15nin nedeninin sigara olduğunu vurgulayan Dr. Çetin, şöyle devam etti:
     Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 90 nedeni sigaradır. Sigara içmeyen ancak dumanına maruz kalanlarda akciğer kanseri riski 3 kat arttığı gibi sigara içenlerde akciğer kanseri dışında ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, prostat, rahim ağzı kanseri riski de artmıştır.
     Sigara kronik bronşit, amfizem, KOAH gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarının en önde gelen sebebidir. Bu hastalıklardan ölüm riski, içmeyenlerden 40 kat fazladır. Ayrıca sigara içenlerde kalp krizi geçirme riski 3 kat artmaktadır.
    
     -Kısırlık ve iktidarsızlık yapıyor
    
     Dr. Demet Çetin, sigaranın neden olduğu hastalıklara ilişkin şu bilgileri verdi:
     Sigara içen kadınlarda düşük yapma, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma, kısırlık, doğum kontrol hapı kullananlarda kalp krizi geçirme riski yüksektir. Erkeklerde kısırlık ve iktidarsızlığa neden olur. Sigara ülser riskini arttırarak, iyileşmeyi geciktiriyor. Ciltte kuruma, sedef hastalığı, gözde katarakt ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor.
     Sigarayı bırakan bazı insanlarda çekilme semptomları adı verilen yakınmalar oluştuğunu söyleyen Dr. Çetin, Genellikle 7-10 gün içinde hafifleyip kaybolur. Bunlar; huzursuzluk, anksiyete, uykuda bozukluk, konsantrasyon güçlüğü, iştahta artış, sinirlilik, halsizlik gibi bulgulardır dedi.
     Dr. Çetin, sigarayı bırakmaya karar verenlere yardımcı tedavi yöntemi olarak ilaç tedavisi uygulanabileceğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber Sigarayı bırakın daha uzun yaşayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER