Tarihe Saygı Parkındaki yenileme çalışmaları

Tarihe Saygı Parkındaki yenileme çalışmaları -Çanakkale Savaşları sırasında yaşanan Bombatepe Sırtı Vakasının canlandırıldığı figürler parka yerleştirildi


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Savaşlarının tüm detaylarını gözler önüne seren Eceabattaki Tarihe Saygı Parkında, yenileme çalışmaları tamamlandı.
     Eceabatta 2008 yılında feribot iskelesi yanındaki 2 bin 520 metrekarelik alanda oluşturulan parktaki çalışmalar kapsamında, Çanakkale Savaşları sırasında yaşanan Bombatepe Sırtı Vakasının canlandırıldığı figürler parka yerleştirildi.
     Çalışmaları yürüten Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, figürlerin Anzak ve Türk askerlerine ait tasarlanan 22 metre uzunluğundaki temsili siperlere yerleştirildiğini söyledi.
     Gerçekçi yüz ifadesiyle, elinde bombası, silahıyla ölen ve yaralanan askerlerin figürlerinden oluşan bir kompozisyon yarattıklarını dile getiren Bektaş, çalışmayı 9 ayda tamamladıklarını bildirdi.
     Bektaş, figürlerin içlerinin demir aksamlı ve sert polyesterden sağlam şekilde yapıldığını, uzun yıllar bozulmadan kalabileceğini kaydetti.
    
     -Tarihe Saygı Parkı-
    
     Parktaki bazı heykellerin yüzleri, o yıllarda çekilmiş fotoğraflarda yer alan kahramanların yüzlerinden yararlanılarak oluşturuldu. Figürlerde, savaş anındaki Türk ve Anzak askerlerinin, vücut dili ile yüzlerindeki ifadeler ön plana çıkartılıyor.
     Gelibolu Yarımadasının tarihi geçmişini yansıtan ve adeta bir açık hava müzesi konumunda olan Tarihe Saygı Parkı, Çanakkale Savaşlarının tüm detaylarını gözler önüne serecek şekilde, Tarihe Saygı Projesi kapsamında 2008 yılında yapıldı.
     Parkta, savaş malzemelerinin kullanıldığı alan ve Çanakkale Savaşlarına katılan 8 komutanın büstü, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkının 1/1000 ölçekli ve 30 metre uzunluğundaki maketiyle Çanakkale ilinin bulunduğu Anadolu yakasının 20 metre uzunluğundaki bir maketi yer alıyor. Makette, bölgedeki şehitlikler, yabancı mezarlıklar, anıtlar, yerleşim yerleri ve yollar bulunuyor.
     Parkta ayrıca merhum heykeltıraş Tankut Öktemin tasarladığı ve kızları tarafından bitirilen 12 metre yüksekliğindeki Tarihe Saygı Anıtı yer alıyor.
    
     Muhabir: Bülent Ersöz / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Tarihe Saygı Parkındaki yenileme çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER