Tohmaya Su, Darendeye Hayat projesi

Tohmaya Su, Darendeye Hayat projesi -Malatyanın Darende ilçesinde uygulanan projede, damlama sulama sistemi ile yapılan üretimde, domates, biber ve salatalıkta fide başına düşen üründe artış gözlendi


MALATYA (A.A) - Darende ilçesinde, salma ve damlama sulama sistemleri arasındaki farkı göstermek üzere uygulanan proje sonucunda, damlama sulama sistemi ile üretilen domates, biber ve salatalıkta, fide başına düşen üründe artış gözlendi.
     Darende ilçesinden geçen Tohma Çayından daha çok yararlanmak amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen Tohmaya Su, Darendeye Hayat adlı projeyi Zaviye Mahallesindeki tarlasında uygulayan Muhammed Bedrettin Toprak, burada damlama ve salma sulama sistemleri ile tarlasının iki ayrı bölümünde ürettiği domates, biber ve salatalıkların hasadını yapmaya devam ediyor.
     Üreticiyi tarlasında ziyaret eden Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, daha az su ile tarım yapmak için çabasından ötürü kutladı. Aktaş, damlama sulama sisteminin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
     Muhammed Toprak da, damlama sulama sisteminin faydalarına değinerek, üreticilerin geleneksel sulama alışkanlıklarından vazgeçmesini istedi.
     Toprak, Tarlamı birer eşit dönüme böldüm. Bunların birinde damlama sulama ile sebze yetiştirdim, diğerinde ise salma sulama yöntemini denedim. Damlama sulama sistemini denediğim bölümde salma sulamaya göre yüzde 58 oranında su tasarrufu sağladım diye konuştu.
    
     -Damlama sulamada fide başına düşen üründe artış oldu-
    
     İlçenin içinden akan Tohma Çayının üreticiler tarafından sulamada kullanıldığını ifade eden Toprak, bu çayın verimli kullanılması gerektiğini dile getirdi. Toprak, Tohma Çayı belki yüz yıllardır akıyor ama bu kaynak sonsuz değil. Bu nedenle yeni bir sulama yöntemi olan damlama sulama sistemini kullanarak üretim yaptığımızda daha az su harcıyoruz. Aynı zamanda bu sistemle, daha az çalışma ile daha çok ürün aldık. Damlama sulama sisteminde ürettiğimiz domates, biber ve salatılıkta, fide başına düşen üründe artış gözlemledik. Ayrıca aşırı sulamadan kaynaklanan hastalıkların azalması nedeniyle bitkilerin ömrü uzadı dedi.
    
     Muhabir: Aslan Tektaş / Yeter Erdine
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Tohmaya Su, Darendeye Hayat projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER