Türkiye

Türkiye-Gürcistan ilişkileri örnek gösteriliyor -Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze: Kimlikle geçişlerin başlamasıyla iki ülke arasındaki ilişkiler dünyada örnek alınacak konuma geldi -Türkiye ile aramızda ik


ARTVİN (A.A) - Serhat Çağdaş - Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, 10 Aralık 2011de Türkiye ile Gürcistan arasında başlatılan kimlikle geçiş uygulamasının ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin hem bölgede hem de dünyada örnek alınacak konuma geldiğini söyledi.
     Khabadze, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gürcistan ile Türkiyenin dost, kardeş ve samimi ilişkileri bulunduğunu belirterek, Gerek ekonomik, gerekse turizm açısından artışlar sağlandı. Bu ilişkileri hem ticaret anlamında hem de diğer alanlarda daha ileri seviyeye getirmeye çalışıyoruz dedi.
     İlişkilerin geliştirilmesinde ve desteklenmesinde Acara Özerk Cumhuriyeti ile Artvin Valiliğinin köprü vazifesi üstlendiğini ifade eden Khabazde, şunları belirtti:
     Kimlikle geçişlerin başlamasıyla iki ülke arasındaki ilişkiler dünyada örnek alınacak konuma geldi. İki bölgenin yöneticileri olarak sürekli görüşüyoruz. İlişkilerimize nasıl katkı sağlarız, nasıl geliştirip, derinleştirebiliriz konusunda çalışmalar yapıyoruz. Son yıllarda özellikle Türk yatırımcılar ülkemize önemli yatırımlar yapıyor. Yatırımlar bölge turizminin gelişmesi için son derece önemli. Geçen yıl yaklaşık 1.5 milyon insan Sarp Sınır Kapısından geçiş yaparak ülkemizi ziyaret etti. Bunların yüzde 50si bizim insanlarımız, diğer kısım ise dışarıdan gelen insanlar. Bunların çoğunluğunu da Türkiyeden gelen turistler oluşturdu.
     Türkiye ile aramızda iki ülke tek turist sloganı ile başlatılan çalışmalar hızla devam ediyor, bu kapsamda Acara Turizm Departmanına talimat verdim. İki ülkenin turizmle ilgili birimleri daha hızlı şekilde hareket edebilmek adına projede yer alan turlar ve güzergahlar hakkında çalışma başlattı. Projenin önümüzdeki yaz hayata geçirileceğini düşünüyorum.
    
     -Muratlı Sınır Kapısının açılması-
    
     Artvinin Borçka ilçesine bağlı Muratlı Köyü yakınlarında açılması planlanan sınır kapısı için çalıştıklarını kaydeden Khabadze, Başbakanımız Bidzina Ivanishvilinin Türkiye ziyareti sonrasında Muratlı Sınır Kapısının bizim tarafımızdaki bölümünde çalışmalar hız kazandı. Kurumlar arasında bir kurul oluşturuldu. Bu kurul kanunlardaki ve harita üzerindeki değişiklikleri içeren çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Ziyarette iki ülke yetkililerinin, çözülmesi gereken bir konuda protokole gerek kalmadan günün 24 saatinde birbirleriyle direkt iletişim kurması yönünde karar alındı diye konuştu.
    
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER