Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali

Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali -Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Bu milletten güç alacaklar, Amasyaya gelecekler ve bu kentin ruhuna sığınacaklar. Fetret devri bir daha yaşanmayacak, bir daha bu topraklarda kim ne


AMASYA (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bu milletten güç alacaklar, Amasyaya gelecekler ve bu kentin ruhuna sığınacaklar. Fetret devri bir daha yaşanmayacak, bir daha bu topraklarda kim ne emel güderse gütsün hiçbir zaman esaret yaşanmayacak dedi.
     12-22 Haziran Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivaline katılmak üzere Amasyaya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, festival öncesinde eşi Sare Davutoğlu ile kentin tarihi ve kültürel mekanlarını gezdi.
     Amasya Belediyesini ziyaret eden Davutoğlu, ardından kentin minyatürünün yer aldığı Minyatür Amasya müzesini gezdi. Müze hakkında bilgi alan Davutoğlu, daha sonra Sultan II. Bayezid Camisinde namaz kıldı.
     Cami avlusundaki kütüphaneyi dolaşan Davutoğlu, KPSS sınavına hazırlanan gençlerle sohbet ederek, başarı diledi. Tarihi el yazma eserler hakkında bilgi aldı.
     El yazmalarının hepsinin ayrı bir hikayesi olduğunu belirten Davutoğlu, yazma eserlerin korunmasının herkesin görevi olduğunu dile getirdi. Vatandaşlarla sohbet eden Davutoğlu, namaz vaktini bekleyen yaşlıların elini öperek, hatırlarını sordu.
     Vatandaşlarla fotoğraf da çektiren Davutoğlu daha sonra AK Parti Amasya İl Başkanlığını ve akıl hastalarının müzikle tedavi edildiği ilk yer olarak bilinen Amasya Bimarhanesini gezdi. Burada müzikle akıl hastalarını tedavi eden Sabuncuoğlu Şerafeddin hakkında bilgi alan Davutoğlu, burçlara göre müziklerin yer aldığı bölümde kendi burcuyla ilgili müziği bularak dinledi.
     Festivalin Cülüs Tepeden başlayan ve Yavuz Selim Meydanına kadar süren Atatürk ve Bayrağa Saygı Yürüyüşüne de eşlik eden Davutoğlu, meydanda saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından şeref defterini imzaladı. Davutoğlu, yaptığı konuşmada, 15. yüzyılın başlarında Anadolunun lime lime parçalara ayrılıp, beyliklerle otoritenin zaafa düşmesi ihtimaliyle karşı karşıya gelindiğinde milletin Amasyada yeniden toparlandığını söyledi.
     Bütün Osmanlı şehzadelerinin önemli kısmının yükseliş dönemlerinde Amasyanın ruhundan istifade ettiğini vurgulayan Davutoğlu, Sultan İkinci Muratın, Yavuz Sultan Selim in burada doğmuş olmasının tesadüfi olmadığını belirtti.
     Amasyanın ruhu ve mimarisi ile korunması gereken bir kent olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, Çünkü Amasya, güç toplanan yerdir. Amasya Ferhat ile Şirinin hikayesinin geçtiği, yani aşk ile dağların delinebileceğinin gösterildiği yerdir. Bu aşk, ister Ferhatın Şirine duyduğu aşk olsun, isterse istiklali tehlikeye düşmüş bir milletin çocuklarının istiklaline sahip çıkmak için milletine duyduğu aşk olsun dedi.
     Amasya Genelgesi ile de cumhuriyetin kuruluşunun meşalesinin yakıldığını belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:
     Şimdi biz o Amasya Tamimi ilan edildiğinde, Mustafa Kemale dönüp Bütün Amasya emrinizdedir, gazanız mübarek olsun diyenlerin çocuklarına düşen, Evet, nasıl Amasya Tamiminde milletin istiklalini yine milletin azmi kararı kurtaracak denmiş ise şimdi de milletin yükselişini yine milletin azmi ve kararı sağlayacaktır demektir. İstiklalimiz bugün tamdır ancak bunu garanti altına almanın, bu istiklali herhangi bir tehdide maruz bırakmamanın yolu açıktır. Bu devletin başını dik, alnını ak yapacak şekilde güçlü bir ekonomiye, dış politikaya bir küresel aktör olarak tarih sahnesinde yerini almasını temin etmektir. Bu milletten güç alacaklar, Amasyaya gelecekler ve bu kentin ruhuna sığınacaklar. Fetret devri, bir daha yaşanmayacak, bir daha bu topraklarda kim ne emel güderse gütsün hiçbir zaman esaret yaşanmayacak.
     Festivalin ilk günü tören geçişiyle son buldu.
    
     Muhabir: Esma Aygün / İsmail Çimen
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER