Yeni Yüzyılda Medya ve İletişim Arama

Yeni Yüzyılda Medya ve İletişim Arama Konferansı -Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı (2): -Bugünlerde izlediğimiz bu dizilerin özendirici bir yanı olduğuna dair kaygı taşımaktayız -Çocuklara ve gençlere kötü örnek olacak, onlar


BOLU (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, televizyondaki dizilerin özendirici yanı olduğu endişesini taşıdıklarını belirterek, Çocuklara ve gençlere kötü örnek olacak, onların fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebilecek yayınlara karşı, herkesin topyekun sorumlu olduğunu unutmamak gerekiyor dedi.
     Yazıcı, TOBB tarafından düzenlenen Yeni Yüzyılda Medya ve İletişim Arama Konferansında yaptığı konuşmada, artık insanların gözünü dünyaya açtığı andan itibaren televizyon izlediğinin anlattı.
     Medyanın, insan hayatında çok fazla önemli hale geldiğine işaret ederek, bu şekilde insanlara başka bir dünyanın kültürünü aktardığını söyledi.
     Bu başka dünya, başka kültürlerin dünyası değil, bizim kendi kurduğumuz bir dünyadır diyen Yazıcı, Bundan hareketle, medyacıların geleceği belirleme sorumluluğu içinde, nasıl bir dünyada yaşanmak isteniyor sorusunun cevabını vermesi gerekiyor diye konuştu.
    
     -İzlenme uğruna yapılan habercilik anlayışı meslek ilkelerine aykırı-
    
     Bakan Yazıcı, televizyonların yayın akışında toplumsal menfaati ön planda tutması gerektiğini aktardı.
     Bu konuda televizyonlara önemli sorumlulukların düştüğünü ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:
     İzleme oranı uğruna, ana haber bültenlerinin ve tiraj uğruna gazetelerin birinci sayfalarının magazinleşmesi, kurgusal, duygusal, gürültülü, polemikçi, magazinci bir standart ile yapılan habercilik anlayışı, en başta basın meslek ilkelerine aykırıdır. Televizyonda izlenen dizilere bakıldığında, çok eşlilik, kumalık, aile içi şiddet ve istismar, töre cinayetleri, kötü alışkanlıklar ve bağımlılıklar, aldatma, boşanma gibi konulara yer verilmektedir. Bu konular daha önce de işlenmişti defalarca başka yapımcılar tarafından ama böyle işlenmemişlerdi.
     Bugünlerde izlediğimiz bu dizilerin özendirici bir yanı olduğuna dair kaygı taşımaktayız diyen Yazıcı, Çocuklara ve gençlere kötü örnek olacak, onların fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebilecek yayınlara karşı, herkesin topyekun sorumlu olduğunu unutmamak gerekiyor ifadelerini kullandı.
     Yazıcı, yapılan bir araştırmada çocukların, sadece yüzde 4ünün ailelerinin gözetiminde televizyon izlediklerinin tespit edildiğine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle tamamladı:
     Bu veriler bize, çocukların medya aracılığıyla verilen mesajları kısıtlamaksızın aldığını gösteriyor. Medya özellikle son dönemde yeni medya ile toplumsal değerlerin, kültürel yapının ve yeni nesillerin şekillenmesinde baş rol oynuyor.
     Şurası çok açık ki medya ve iletişim alanındaki değişimi çok yakından takip etmek, değişimi kendimize en hızlı şekilde uyarlamak, değişimi aynı zamanda kendimiz yönetmek zorundayız.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Kadir Yıldız - Mehmet Özcan
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Yeni Yüzyılda Medya ve İletişim Arama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER