Zorunlu kış lastiği uygulaması faydalı olacak

Zorunlu kış lastiği uygulaması faydalı olacak -TŞOF Başkanı Apaydın: Yolcu ve yük taşımada kullanılan araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirilmesi sürücüler için külfet değil, nimettir


GÜMÜŞHANE (A.A) - Osman Yetim - Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, yolcu ve yük taşımada kullanılan araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirilmesinin sürücüler için külfet değil, nimet olduğunu söyledi.
     Apaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının bir süre önce, her yılın 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında yolcu ve yük taşıyan araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirdiğini anımsatarak, uygulamayı desteklediklerini belirtti.
     Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırımın, kışın şiddetli olduğu 4 aylık dönem için zorunlu tutulan uygulamayı uzun deneyimler sonucunda gündeme getirdiğini ifade eden Apaydın, Bu, büyük bir çalışmanın eseridir. Kışın yollarda kalan ve kazaya neden olan araçlar değerlendirildiğinde soruna kış lastiği olmayan, lastiği silik veya kabak diye tabir edilen araçların neden olduğunu görüyoruz. Bunlar dikkate alındığında yolcu ve yük taşımada kullanılan araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirilmesi sürücüler için külfet değil, nimettir dedi.
     Apaydın, kara yolunu sadece ticari araçların kullanmadığına dikkati çekerek, Belki zaman içinde şehirler arasında seyahat eden özel otomobillere ve kamuya ait araçlara da kış lastiği takma mecburiyeti getirilecektir. Kışın yağmurda, sisli, buzlu ve karlı havada kış lastiği takmanın faydası büyük. Kış lastiği büyük oranda kazaları önler, direksiyon hakimiyetini ve fren emniyetini sağlar diye konuştu.
    
     -Kurala uymayanın cezası ağır-
    
     Kış lastiğinin zorunlu kullanımına ilişkin genelgeyi üyelerine bildirdiklerini vurgulayan Apaydın, şöyle devam etti:
     Belirtilen tarihlerde kış lastiği kullanmamanın cezai müeyyidesi ağır. Sürücü o cezaya vereceği parayla iki tane lastik alabilir. İki lastik de kendisi alsa 4 lastik yapar. Bunu bazı sürücülerimiz belki külfet gibi göreceklerdir. Ancak 3 aylık dönemde taktığınız lastiği 1 Nisandan itibaren çıkardığınızda onu bir daha ki yıl, hatta sonraki yıl da kullanma imkanınız olacak. Çünkü bir aracın lastiği en az 40-50 bin hatta yerine göre 60-70 bin kilometre yapmaktadır. Bu bir külfet değildir, bir nimettir. 3-5 kuruş fazla para vererek, büyük kazalar önlenebilir.
     Apaydın, Türkiyenin bazı bölgelerinde çok şiddetli kış yaşanmasına rağmen, bazı bölgelerde ise kar yağmadığına dikkati çekerek, Mesela Akdenizde, Güneydoğu Anadolunun büyük bir bölümünde ve Egede kar yere dahi düşmemektedir. Bunlar için de yönetmelikte belirli bir yer ayrılmalı. Bu araçlar şehir dışına çıkmadığı müddetçe şehir içinde çalıştıklarında kış lastiğine belki gerek kalmayacaktır. Bunu biz Bakanımız Binali Yıldırıma ileteceğiz dedi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Zorunlu kış lastiği uygulaması faydalı olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER