1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü -Doç. Dr. İsmail Karakuyu Simav Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Karaca: HIV virüsü, cinsel ilişki, kan yolu ve anneden bebeğe geçiş olmak üzere 3 yolla bulaşır


KÜTAHYA (A.A) - Doç. Dr. İsmail Karakuyu Simav Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Mesut Karaca, ölümcül AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünün, cinsel ilişki, kan yolu ve anneden bebeğe geçiş olmak üzere 3 yolla bulaştığını bildirdi.
     Dr. Karaca, AA muhabirine, 1 Aralık tarihinin, HIV virüsünün yayılması ve AIDS hastalığının artışına karşı bilincin yükseltilmesi amacıyla Dünya AIDS Günü olarak anıldığını söyledi.
     Türkiyede AIDS hastalığının çok yaygın bir hastalık olmadığına dikkati çeken Dr. Karaca, Simavda şimdiye kadar hiç AIDS vakası görülmediğini ifade etti.
     AIDSin, vücudun bağışıklık sistemini çökerten HIV virüsünün yol açtığı bir hastalık olduğu bilgisini veren Dr. Karaca, şöyle konuştu:
     HIV virüsü, cinsel ilişki, kan yolu ve anneden bebeğe geçiş olmak üzere 3 yolla bulaşır. AIDSli kişiyle kucaklaşmak, el sıkışmak, aynı tabak, çatal, bardak gibi eşyaları kullanmak veya aynı sosyal ortamlarda bulunmak, öpüşme, böcek sokması, hayvan ısırmasıyla bu hastalık bulaşmaz. Hastalık belirtileri virüs bulaştıktan yaklaşık 3-4 yıl sonra ortaya çıkar. İlk belirtiler ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, aşırı yorgunluk, bitkinlik şeklindedir. HIV virüsü yıllar içinde vücudun bağışıklık sistemini çökerterek enfeksiyonlara ve kansere zemin hazırlar. Hastalar genellikle enfeksiyon ve kanserden kaybedilir. Ortalama yaşam süresi 12 yıl civarındadır. Günümüzde AIDS hastalığının etkin bir tedavisi ve aşısı yoktur.
     AIDS hastalığından korunmak için cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması, tek eşlilik ve partneri tanımak, kontrol edilmiş kan ürünleri kullanılması, HIV pozitif virüsü taşıyan, taşıdığından şüphelenilen kişiyle cinsel temas ve kan yoluyla temastan kaçınılması gerekir. HIV pozitif kadına gebe kalmaması tavsiye edilmelidir. Gebe kalmışsa riskleri anlatılmalı, bebeği doğurmakta ısrarlıysa ilaç tedavisine başlanarak risk en aza indirilmeye çalışılmalıdır. HIV taşıyıp taşımadığından emin olmadığınız kişilerle gireceğimiz her türlü cinsel ilişkide mutlaka koruyucu yöntem olarak kondom kullanılması gerekmektedir. Kan ürünlerinin mutlaka gerekli testlerden geçirilmiş olduğundan emin olmak gerekir. Berberde tıraş olurken kendimiz için yeni bir jilet kullanıldığından emin olunmalıdır. Kuaförlerdeki manikür ve pedikür aletlerinin dezenfekte edilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
    
     Muhabir: Zekeriya Türkel
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber 1 Aralık Dünya AIDS Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER