1. DOMATEXPO Fuarı

1. DOMATEXPO Fuarı -Fuar kapsamında Hal yasası ve uygulamalarında son gelişmeler ve TÜSEMKOM toplantısı gerçekleştirildi


ANTALYA (A.A) - Kumlucada gerçekleştirilen 1. DOMATEXPO Fuarı kapsamında Hal yasası ve uygulamalarında son gelişmeler ve TÜSEMKOM toplantısı gerçekleştirildi.
     Kumluca Belediyesi toplantı salonundaki toplantıya, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel ve Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı (TÜSEMKOM) Yüksel Tavşan da katıldı.
     İsmail Yücel, burada yaptığı konuşmada, Kumlucanın domateste bir marka olarak öne çıktığını, fuarla Kumlucada domatesin zirvesinin yaşadığını söyledi.
     Kumluca Toptancı Halini bakanlık olarak örnek hal gösterdiklerini, üretici haller içinde farklı pozisyonuyla çok takdir ettiklerini ifade eden Yücel, Hal Kanununun uygulanmasında gelinen noktayı ve bakanlığın uygulamalarını anlattı.
     Hal kayıt sisteminin çalıştığını, ancak sistemin ne kendilerinin de komisyoncuların istediği gibi çalışmadığını kaydeden Yücel, Hal kayıt sistemi üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. En kısa sürede bu sorunu çözerek inşallah yıl sonunda tamamen sistemin faaliyete geçmesini ümit ediyoruz. Amacımız Türkiyede sebze meyve ticaretini kayıt altına almak ve meslek mensuplarını bu işi en iyi şekilde yapmalarını sağlamak. Ama yine belirmeliyim ki kanunlar kapsamında bu işi yapmaktan vazgeçmeyeceğiz dedi.
     Daha sonra katılımcıların sorularını cevaplayan Yücel, komisyoncuların çek yasasında hapis cezasının geri gelmesini istemeleri üzerine, Çek Kanununun sadece komisyoncuların sorunu olmadığını, Türkiyedeki bütün ticaret erbabının sorunu olduğunu vurguladı.
     Kanunla ilgili önümüzdeki günlerde Adalet Bakanlığınca bir çalışma yapılacağını belirten Yücel, Ticareti düzenleyen bakanlık olarak zaten bu işin bir tarafıyız. Konuyla ilgili Türkiyede bir sıkıntı yaşandığı doğrudur. Biz de bu sıkıntıları aşmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz diye konuştu.
     TÜSEMKOM Başkanı Yüksel Tavşan da 2012 yılı başından itibaren uygulanmaya başlanan Hal Yasası ve hal kayıt sisteminin komisyoncular ve hallerde büyük sıkıntılara yol açtığını, bu sıkıntıları ve çözüm yollarını konuşmak için bir araya geldiklerini ifade etti.
     Yaşanan sorunların çözümünde hal konseyleri ve çalışma hakemlerinin çalışma düzeylerini biraz daha iyileştireceğini düşündüğünü dile getiren Tavşan, hal denetim noktalarının bir an önce oluşturulması ve esnafa fazla sorun yaratmadan çalışmasının çok önemli olduğunu kaydetti.
     Antalya Komisyoncular Derneği Başkanı Nihat Yılmaz da sektörün çok büyük sorunları olduğunu, bu sorunlara bir an önce çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
     Aksi takdirde komisyoncuların bir çoğunu iflasın eşiğine geleceğini ileri süren Yılmaz, yeni hal yasası, hal kayır sistemi, çek yasası gibi sorunlarım çözüme kavuşması gerektiğini belirtti.
     Toplantıya Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da katıldı.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 1. DOMATEXPO Fuarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER