1. Uluslararası Euromos ve Çevresi Sempozyumu

1. Uluslararası Euromos ve Çevresi Sempozyumu -Euromos Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kızıl: -Euromos Antik Kentinde 2 yıldır yürüttüğümüz kazı çalışmalarında, çeşitli dönemlere ait çok sayıda sikke, heykelcik, seramik ve la


MUĞLA (A.A) - Euromos Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, Milas ilçesindeki Euromos Antik Kentinin bölge için büyük önem taşıdığını belirterek, Euromos Antik Kentinde 2 yıldır yürüttüğümüz kazı çalışmalarında, çeşitli dönemlere ait çok sayıda sikke, heykelcik, seramik ve lahit mezar gün yüzüne çıkarıldı dedi.
     Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen 1. Uluslararası Euromos ve Çevresi Sempozyumunda konuşan Kızıl, Euromos Antik Kentinde kazı çalışmalarının iki yıl önce başladığını, antik kentte olup gözlenemeyen kalıntıları gün ışığına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
     Kentteki kalıntıların çoğunun yüzeyde olduğunu belirten Kızıl, zaman içinde bitkilerin kapatması sonucu eserlerin görünmez duruma geldiğini anlattı. Gelen bazı ziyaretçilerin eserleri göremedikleri için kenti gezmeden gittiklerine değinen Kızıl, Bugün özellikle agora ve nekropol alanı ile tiyatroda yaptığımız çalışmalar sayesinde dikkatler tekrar bu alanlara yöneldi. Nekropol alanı artık ziyaretçiler tarafından geziliyor diye konuştu.
     Kızıl, kentte son 2 yılda temizlik, kazı, jeofizik, harita ve menfez çalışmaları yaptıklarını, çalışmaların tapınak, agora, tiyatro, nekropol, hamam ve surlarda yürütüldüğünü ifade etti. Tapınakla ilgili önemli projeleri hayata geçirmeyi düşündüklerini anlatan Kızıl, pek çok mimari kalıntının yerinde durduğunu bildirdi.
     Zeus Tapınağının Anadoludaki en iyi korunmuş tapınaklardan olduğuna dikkati çeken Kızıl, Euromos Antik Kentinde 2 yıldır yürüttüğümüz kazı çalışmalarında çeşitli dönemlere ait çok sayıda sikke, heykelcik, seramik ve lahit mezar gün yüzüne çıkarıldı. Roma dönemine ait sikkeler ile karşılaştık. Roma İmparatoru Gallienus sikkesi bulduk diye konuştu.
     Kızıl, agora alanını antik çağda olduğu gibi gerçek işleviyle kullanmayı istediklerini dile getirdi.
    
     -Gündüz biz, gece defineciler kazıyor-
    
     Kızıl, kazı çalışmalarında bugüne kadar açılan lahit mezarlar içinde soyulmayan mezara rastlamadıklarını, tamamının defineciler tarafından tahrip edildiğini ifade etti.
     Euromos Antik Kentinin güney nekropol alanında 1968 yılında yürütülen yol çalışmalarında ortaya çıkarılan mezarlarda büyük yağma tespit ettiklerine dikkati çeken Kızıl, şunları söyledi:
     Buradaki kaçak kazılar maalesef devam ediyor. Gündüz biz kazı çalışması yapıyoruz, gece ise define avcıları kazıyor. Kaçak kazı yapıldığı gibi eserlere de zarar veriliyor. İvedilikle burada güvenlik önlemine ihtiyacımız var. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde önemli bir çalışma yapacağız. Bölgeyi koruma altına alacağız.
     Sempozyum bugün sona erecek.
    
     Muhabir: Durmuş Genç / Güç Gönel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 1. Uluslararası Euromos ve Çevresi Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER