1

1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı


KONYA (A.A) - Konya Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfi Saltuk Demir, 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada, tüm kadınları meme kanserine karşı uyardı.
     Demir, yaptığı yazılı açıklamada, memenin, süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluştuğunu, bu süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalmalarına meme kanseri denildiğini belirtti.
     Meme kanserinin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu ifade eden Demir, şunları kaydetti:
     Her 8 kadından birinin hayatının belirli zamanlarında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhistir. Kanser yayılmadan önce teşhis edilirse yüzde 96ya kadar varan oranlarda, kişi yaşam şansına sahip olur. Bu kapsamda tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de 2004 yılından itibaren 1-31 Ekim Meme Kanseri bilinçlendirme ayı olarak eğitim ve taramalarla değerlendirilmektedir.
     Kadınların birçoğunun kendi kendilerine yaptıkları muayenelerde, meme kanserini erken evrede yakalayabildiğini vurgulayan Demir, 25 üzerindeki kadınlar, her ayın belirli döneminde kendi kendileri muayene edebilirler. Bu muayene sırasında meme dokusunda farklılık olup, olmadığı araştırılır. Eğer bir değişiklik tespit edilirse derhal hekime başvurulmalıdır. Bir değişiklik saptanmasa bile, üç yılda bir kez hekim tarafından muayene edilmelidir ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı : Rıfat Yerlikaya

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER