10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü -Eğitim-Bir-Sen Gümüşhane Şubesi tarafından başörtüsü ile ilgili basın açıklaması yaptı


GÜMÜŞHANE (A.A) - Eğitim-Bir-Sen Gümüşhane Şubesi 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla başörtüsü konusunda basın açıklaması yaptı.
     Zafer Meydanında toplanan bir grup sendika üyesi adına basın açıklaması yapan Kadın Komisyonu Başkanı Aynur Bilgin, Bu ülkeyi bizim için yaşanmaz kılan yasakların kaldırılması talebimizi haykırmak için toplandık dedi.
     Özgür bir toplumda düşünce ve inançlardaki çeşitliliğin, fikirlerin zenginlik olduğuna inandıklarını ifade eden Bilgin, şunları söyledi:
     Bunun için hiçbir otoritenin toplumsal dokuya müdahale etmemesi, insanları ötekileştirmemesi gerektiğine inanıyor, çalışma hayatının dışına itilen başörtülü kadınlara özgürlük istiyoruz. Biz eşitlikten, insanların kategorize edilmemesini, başarılı olmak için fırsat ve imkanların herkese eşit şekilde sunulmasını anlıyoruz. Devletin bütün vatandaşlarının meşru haklarını iade etmesini, özde ve sözde vatandaş ayrımına bir an önce son vermesini istiyoruz. Biz adaletin, ödül ve ceza dağıtımıyla ilgili olduğuna, bunun için de her insana hak ettiği şeylerin verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz adaletin sadece maddi olgularla sınırlı olmadığını düşünüyor, adaletin de, özgürlük ve tüm insan hakları gibi dağıtılmasının mümkün olduğunu biliyoruz.
     Özgürlüğün, eşitlik ve adaletin sürgün edildiği her yerde, acıya maruz kalanların en çok kadınlar ve çocuklar olduğunu savunan Bilgin, Onlarca yıldır, din-siyaset, gelenek-modernlik, din-devlet gerilimlerinin kurbanı çoğu kez kadınlar olmuştur. Dün üniversiteye gittiğimizde bizi ikna odalarıyla karşılayanlar, bir kalbimizin, bir insanlık onurumuzun olduğunu düşünmeden ilkel öfkeleriyle bize diz çöktürmeye çalıştılar. Anayasada bulunmayan bir yasak, iç tüzük, yönetmelik hatta genelge gibi Anayasaya uygun olması gereken düzenlemelerle var ediliyor. Anayasada korunan bir hak, yönetmeliklerle yok sayılıyor dedi.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER