11. Rekabet Hukuku ve İktisadında Güncel

11. Rekabet Hukuku ve İktisadında Güncel Gelişmeler Sempozyumu -Sempozyum kapsamında Rekabet Kurumu uzmanlarınca hazırlanan, "Beşeri İlaç Piyasasına Yönelik Sektör Araştırması"nın sonuçları açıklandı -Rekabet Kurumu uzmanı Hatipoğlu: -


ANTALYA (A.A) - Rekabet Kurumu uzmanı Cumhur Atalay Hatipoğlu, "Beşeri İlaç Piyasasına Yönelik Sektör Araştırması" sonuçlarına göre Türkiyeye orijinal ilaçların ortalama giriş süresinin 17 ile 57 ay arasında değiştiğini belirterek, "İlacın ilk girdiği ülkeye göre bir değerlendirme yaptığımızda da Türkiye, 75 ay sonra o ilaçla tanışıyor" dedi.
     11. Rekabet Hukuku ve İktisadında Güncel Gelişmeler Sempozyumu, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda yapıldı. Sempozyumda konuşan Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, sempozyumları "kurumsallaşmamış Ar-Ge faaliyetleri" diye nitelendirdi. Sempozyumların "öğrenmeye" yönelik önemli çalışmalar olduğunu belirten Kaldırımcı, yaptıkları çalışmalarla sektörlere dönük "sihirli formüller" üretmediklerini, çünkü bu alanlarda çalışacak ehliyetli kişiler ve kurumlar olduğunu anlattı.
     İşini iyi yaptığı düşüncesiyle eleştirilere kapalı olan kişileri de eleştiren Kaldırımcı, şöyle konuştu:
     "Biz sürekli öğrenmeye muhtacız. Bütün kurumlar, her defasında yaptığı işi yeniden gözden geçirmek zorunda. Herkes ne bildiğini, ne düşündüğünü, her defasında eğer aklı varsa eğer aklı selim sahibi olmak istiyorsa eğer akil bir insan olmak istiyorsa yeniden gözden geçirmek zorundadır. Yoksa megalomanik eğilime girerseniz, başkalarının fikirlerine kapanırsınız, başkalarından daha fazla bildiğinizi iddia edersiniz ve o rehavetle uyursunuz. Uyumamak durumunda hem kurumlar hem kişiler, bunu ifade etmek istiyorum."
     Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin, Türkiyenin bölgesinde son yıllarda büyük gelişmelere imza attığını kaydetti. Ergin, Türkiyenin hedeflerini doğru tespit ettiğini ve belirlediği hedeflere doğru ilerlediğini vurguladı.
     Prof. Dr. Ergin, açılış oturumunun ardından Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcıya plaket verdi.
    
     -İlaca yönelik sektör araştırması-
    
     Rekabet Kurumu uzmanı Cumhur Atalay Hatipoğlu, açılış konuşmalarının ardından, "Beşeri İlaç Piyasasına Yönelik Sektör Araştırması" konusunda bir sunum yaptı. Araştırmada Türk Lirası bazındaki satış verilerine göre ilk 50 sırada bulunan ilaç firmalarına yönelik anket çalışması gerçekleştirildiğini anlatan Hatipoğlu, ankette katılımcılardan kendileriyle aynı grupta olan ilaç firmalarının bilgilerini de içerecek şekilde faaliyetleri, ürünleri, ciroları, Ar-Ge giderleri, tanıtım giderleri, patentleri ve patent davaları gibi başlıklarda bilgi istendiğini söyledi.
     Anketin yanıtlanmasının geçen yılın ilk yarısında tamamlandığını belirten Hatipoğlu, araştırma sonuçlarına göre 50 firmadan 5 bin 954 ilacın bilgisinin alındığını vurguladı. Hatipoğlu, "Tesadüf eseri 2000den sonra piyasaya giren, ruhsatlandırılan ilaçlarla 2000den önceki ilaçlar aynı sayıda çıktı ama dönemler itibarıyla dikkati çeken husus, son dönemde jenerik ilaçların çok daha yüksek oranda ruhsatlandırıldığı yönünde" dedi.
     Yenilikçi ilacın patent altındaki koruma süresi sona erdiğinde pazara girebilen "jenerik" ilaçların, piyasaya girerken en önemli stratejisinin "düşük fiyat" olması gerektiğine dikkati çeken Hatipoğlu, şöyle konuştu:
     "Jenerik ilaç firmalarının orijinal ilaç firmaları gibi davrandığını, fiyat rekabetine yönlenmek yerine çabalarını tanıtıma kaydırdığını görüyoruz. Jenerik girişiyle fiyatların eşitlenmesi de orijinal ve jenerik ilaç firmaları arasında koordinasyon riskini artırıyor. Orijinal ilacın payı, pazarın büyümediği varsayımı altında yüzde 27 küçülüyor. Jenerik ilaç firmasının da orijinal ilaç firmasından hiç pay almadığını dikkate aldığımızda, en az yüzde 27lik bir pazar daralması yaşanıyor. Tespitler, bu daralmanın gerçekleşmemesi için firmalar arasında çeşitli anlaşmalar yapılabildiği yönünde."
     Hatipoğlu, Türkiyedeki ilaçla ilgili Ar-Ge harcamalarının dünya harcamalarının 10 binde 5i oranında olduğuna değinerek, bu işleyişin gelecekte de sürmesinin öngörüldüğünü söyledi.
     Yenilikçi ilaç geliştirmeye yönelik Türkiyede Ar-Ge çalışması bulunmadığının altını çizen Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Orijinal ilaç ve ürünlerin sayısını tespit etmeye çalıştık. Buradaki sayılar yine ankete katılan 50 firmanın verilerini içeriyor. Bu verilerden gördüğümüz kadarıyla Türkiye, diğer piyasalara göre daha az ürüne ve ilaca sahip. Bu ilaçların Türkiyeye giriş sürelerine baktığımızda, diğer ülkelerden 17-57 ay sonra Türkiyeye orijinal ürünlerin girdiğini görüyoruz. İlacın ilk girdiği ülkeye göre bir değerlendirme yaptığımızda da Türkiye, 75 ay sonra o ilaçla tanışıyor."
     Sempozyum bugün sona erecek.
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 11. Rekabet Hukuku ve İktisadında Güncel Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER