12 Eylül soruşturması

12 Eylül soruşturması -Kardeşinin 1981de işkenceyle öldürüldüğünü öne süren ve sorumlular yargılanıncaya kadar annesiyle açlık grevi kararı alan Mehmet Yürek, yeğeninin Ovacıktaki patlamada hayatını kaybetmesi üzerine eylemi ertel


KAHRAMANMARAŞ (A.A) - Kardeşinin 1981de Afşin ilçesinde işkenceyle öldürüldüğünü öne sürerek sorumlular sorgulanıncaya kadar 87 yaşındaki annesiyle açlık grevi kararı alan Mehmet Yürek, yeğeninin Ovacıktaki sivil aracın geçişi sırasında meydana gelen patlamada hayatını kaybetmesi üzerine eylemi erteledi.
     Yürek, annesi Fecire Yürekle Kahramanmaraş Adliye Sarayı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Tuncelinin Ovacık ilçesinde meydana gelen patlamada yeğeni Taner Tokmakın hayatını kaybettiğini söyledi.
     Kardeşinin ölümünden sorumlu olanlar yargılanıncaya kadar açlık grevi kararı aldıklarını anımsatan ve grevi başlatmak üzere Kahramanmaraşa geldiklerini ifade eden Yürek, şöyle devam etti:
     Daha önce 30 Ekime kadar bir gelişme olmazsa 87 yaşındaki annemle birlikte gelip burada açlık grevine başlayacağımızı belirtmiştim. Bu nedenle buraya yolculuk yaparken bizi bu kez Kürt derin yapısı vurdu. Dün akşam Tunceli-Ovacık kara yolunda CHP Milletvekili Hüseyin Aygünün kaçırıldığı yerde yeğenim Taner Tokmak ve bir arkadaşı tahrip gücü yüksek bir patlayıcıyla havaya uçuruldu ve hayatını kaybetti. Yeğenimin hayatını kaybetmesi üzerine açlık grevini erteledik.
     Yürek, annesiyle Tunceliye gideceğini belirterek, Annemi alıp buradan bu kez Dersime geçiyorum. Parçaladıkları Tanerin annesi Hatice Tokmakı alıp dağlara yürüyeceğim. Gelsinler bizi öldürsünler. Artık çocuklarımızı, insanlarımızı, askerimizi, polisimizi ve savcımızı öldürmesinler. Gelsinler bizi öldürsünler. Ölüm onlara bir Kürt devleti getirecekse gelsinler bizi öldürsünler. Silahlı mücadele dönemi bitmiştir diye konuştu.
     PKKnin yaptığı eylem nedeniyle yeğenlerini kaybetmenin acısıyla Kahramanmaraşta yapacakları açlık grevini 31 Aralık tarihine ertelediklerini bildiren Yürek, Eylemimizi 31 Aralıka kadar erteliyorum. Yine bir şey olmazsa yeni yılın ilk günlerinde geleceğim. Annemle birlikte burada bu sefer ölüm orucuna başlayacağım. Merak etmesinler bizim bünyemiz çok dayanıklı değil. Cenazemize yetişip, cenazemizi kaldırmak için buradaki eylemimiz şimdilik erteliyoruz şeklinde konuştu.
     Anne Fecire Yürek de 12 Eylülde oğlunun işkenceyle öldürüldüğünü iddia ederek, sorumlularının cezasını çekmesini istedi.
     Kahramanmaraşın Afşin ilçesinde 1981 yılında intihar ettiği belirtilen ancak daha sonra işkenceyle öldürüldüğü öne sürülen öğretmen Ali Ekber Yürek için ağabeyi Mehmet Yürek, Ankaraya gönderilmek üzere Tunceli Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuş, soruşturma evrakını inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, Ali Ekber Yürekin 12 Eylül döneminde gözaltına alınarak, öldürülmesine ilişkin soruşturma dosyasını, görevsizlik kararıyla Afşin Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar vermişti. Dosya daha sonra Kahramanmaraşa gönderilmişti.
    
     Muhabir: İsmail Hakkı Demir / Ahmet Caner Baysal / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber 12 Eylül soruşturması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER