12. Growtech Eurasia Tarım Fuarı

12. Growtech Eurasia Tarım Fuarı -30 ülkeden 650 katılımcının yer aldığı fuar Antalyada başladı -Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları: -Türkiye günümüzde 4,5 milyar dolar gıda ihracat fazlası veren b


ANTALYA (A.A) - NTSR Fuarcılık tarafından bu yıl 12ncisi düzenlenen Growtech Eurasia Tarım Fuarı başladı.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Antalya EXPO Centerda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, fuarın tarımın bütün alt sektörlerini ve tarımsal teknolojileri kapsadığına dikkati çekti.
     Geniş bir katılımla 30 ülkeden 650 firmanın fuarda yer aldığına dikkati çeken Mirmahmutoğulları, Türkiyenin fuar aracılığıyla tarımda katettiği mesafeyi dünyayla paylaştığını dile getirdi. Mirmahmutoğulları, Türkiyenin 10 yıl önce tarımsal hasılada dünya 11incisiyken günümüzde 7nci olduğunu söyledi.
     Türkiyenin Avrupada 4üncü sırada yer aldığını kaydeden Mirmahmutoğulları, Türkiye, tarım sektöründe Avrupada can kulağıyla sözü dinlenen hale geldi. 10 yıl önce 23 milyar dolarlık bir hasıla değeri var. Nüfus 8 milyon daha az. 16,5 milyon turisti daha az. 4,5 milyar dolar ihracat yaparken şimdi tarımsal ihracatını 15,8 milyar dolara ulaştırdı dedi.
     Türkiyede gıda güvenilirliğine verilen öneme değinen Mirmahmutoğulları, zirai ilaç kullanımının 59 milyon tondan 37 milyon tona gerilediğini, Türkiyenin, bir dönem sorunlar yaşanan Rusyanın günümüzde en güvendiği ülke konumuna geldiğini vurguladı.
     Tohumculukta da önemli yol katedildiğini belirten Mirmahmutoğulları, şöyle konuştu:
     Herkes tohumda dışa bağımlılıktan bahseder, İsrail tohumu der. Türkiye, İsraile 142 milyon dolar ihracat, 22 milyon dolar ithalat yapar, bilinmez. Türkiye günümüzde 4,5 milyar dolar gıda ihracat fazlası veren bir ülke. Bu, Türkiyenin kendi kendine yeterliliğinin en etkin ve en temel göstergesidir. Türkiye, kendi kendine yeterlilikte en üst düzeye yetişmiştir.
    
     -Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın-
    
     Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise Antalyalı çiftçilerin bazı mevsimsel sıkıntılara bağlı olarak son günlerde pek mutlu olmadığını ifade ederek, sorunların alınacak önlemlerle geçici olmasını diledi.
     Antalya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, Antalya 2023 Vizyonu toplantısı gerçekleştirdiklerini belirten Akaydın, 2023e 3 milyar dolar gibi bir hedef koyduk. Bu, tarım ürünlerinin ihracat hedefi. Bunun gerçekleşmesi için bütün Antalyanın bu hedefe kilitlenmesi gerekiyor diye konuştu.
     Konuşmaların ardından tarım sektörüne artı değer katan projeleri desteklemek amacıyla beşinci kez düzenlenen Growtech Eurasia 2012 Tarım Ödülleri, sahiplerine verildi.
     Aralarında üreticiler, teknoloji firmaları ve bazı enstitüler bulunan 30 ülkeden 650 katılımcının yer aldığı fuar, 8 Aralıka kadar açık kalacak.
    
     Muhabir: Bekir Bektaş
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 12. Growtech Eurasia Tarım Fuarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER