Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 78. yıl dönümü -TÜKSAM, BMnin hazırladığı 2012 Siyasette Kadın Haritasına göre Türkiyenin 143 ülke arasında 88. sırada yer aldığını bildirdi


EDİRNE (A.A) - Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKSAM), Birleşmiş Milletlerin (BM) hazırladığı 2012 Siyasette Kadın Haritasına göre Türkiyenin 143 ülke arasında 88. sırada yer aldığını bildirdi.
     TÜKSAMdan, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 78. yıl dönümü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, Türk kadınının Cumhuriyetin ilanı ve Mustafa Kemal Atatürkün önderliğinde, 5 Aralık 1934te seçme ve seçilme hakkını elde ederek, siyasette erkeklerle eşit haklara kavuştuğunu belirtti.
     Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanınmasından sonra 1935te yapılan genel seçimde 18 kadın milletvekili ile Türkiyenin siyasette kadın oranıyla yüzde 4,6lık dilimle dünya ikincisi olduğu hatırlatılan açıklamada, BMnin hazırladığı 2012 Siyasette Kadın Haritasına göre ise Türkiyenin 143 ülke arasında 88. sırada yer aldığı ifade edildi.
     Türk kadınının her alanda güçlenmesi ve etkin rol oynaması için TÜKSAMın çalışmalarına devam edeceği aktarılan açıklamada, kadınların karar mekanizmalarında etkin yer almasıyla, kalkınmayı kadın, erkek el ele vererek yaşama geçirmenin önemli olduğu kaydedildi.
    
     Muhabir: Cihan Demirci
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER