17 Ağustosun hasarlı binaları yıkılıyor

17 Ağustosun hasarlı binaları yıkılıyor -Kocaelide yaklaşık 20 bin kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin ardından hasarlı olduğu tespit edildiği halde yıllardır güçlendirilmeyen binaların yıkımına bugün Gölcü


KOCAELİ (A.A) - Tahir Turan Eroğlu - Kocaelide yaklaşık 20 bin kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin ardından hasarlı olduğu tespit edildiği halde yıllardır güçlendirilmeyen binaların yıkımına bugün Gölcükte başlanacak.
     Kocaeli Valisi Ercan Topaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaelinin, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden etkilenen iller arasında, hatta en önemli, en büyük etki ve tahribatın yaşandığı kent olduğunu söyledi.
     Depremin yaralarının kısa sürede sarılmasına rağmen o günden bu yana orta hasarlı olarak kalan binaların bulunduğuna işaret eden Topaca, resmi kayıtlara göre Kocaelide 3 bin 751 orta hasarlı binanın bulunduğunu kaydetti.
     Topaca, bu binalarla ilgili tespitlerin güncellendiğini, ev ve bina sahiplerine internetten ve belediyeler aracılığıyla duyurular yapıldığını anlatarak, bina sahiplerinden bir kısmının güçlendirmesini yaptığını ancak ruhsat alamadığını beyan ettiğini dile getirdi.
     Belediyelerle koordinasyon içinde vatandaşların müracaatlarının sağlandığına vurgu yapan Topaca, şöyle konuştu:
     Bu tür binaların işlemi devam ediyor, 3 bin 751 binadan, bin civarında binanın güçlendirmesini yaptığı anlaşılıyor. Bunlar belediyeler tarafından incelenerek, yapılan güçlendirme fen ve teknik kurallara uygunsa, bunları orta hasarlı bina listesinden çıkartacağız. Geride ne kadar kalmışsa, orta hasarlı binalar bir şekilde vatandaşımızın can güvenliğini tehdit etmeyecek ve muhtemel bir depremde yıkılmayacak şekle ya getirilecek ya da yıkılacak. Kentsel dönüşüm kapsamında ülke genelinde başlatılan ve 35 ilde yapılacak olan yıkım çalışmaları kapsamında da ilimizde Gölcük ilçemizde bulunan 2 blok 12 dairelik binaları yıkacağız. Bu, çalışmaların bir başlangıcı. 2 bina, 12 daireyle kalacak bir çalışma değil.
     Topaca, kentsel dönüşümün uzun soluklu ve geniş kapsamlı bir iş olduğunu anlatarak, bunun sadece Kocaelide değil, tüm Türkiyede yapılacağını kaydetti.
    
     -Özel ekiplerle tespit çalışmaları-
    
     Bu çalışmanın bir başlangıç ve kamuoyuna verilecek bir mesaj olduğunu vurgulayan Topaca, Devletimiz sırf bu işi takip etmek üzere, bir yasa çıkardı. İllerde özel ekipler, özel birimler kuruldu. Merkezi idare, yerel idare, valilikler, eş güdüm içinde beraberce takip ederek depremlerde, muhtemel afetlerde risk oluşturan binaların yıkılması ve yerine sağlam binaların yapılması konusunda çalışma başlatıldı diye konuştu.
     İl olarak bu çalışmanın dışında değil, içindeyiz diyen Topaca, kentsel dönüşümün yaşandığı ilk illerden biri olduğunu ifade etti.
     Topaca, seçilen 35 il içinde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öncelikli olarak çalışma yaptığı, teşkilat kurduğu illerin arasında Kocaelinin bulunduğunu dile getirerek, bu çalışmaların tüm ilçeleri kapsadığını anlattı.
     İlerleyen günlerde bu sürecin devam edileceğini ifade eden Topaca, riskli yapıları yıkarak daha sağlıklı konutları, iş yerlerini yapmaya devam edeceklerini bildirdi.
    
     -Vatandaşların iş birliği yapmasını istiyoruz
    
     Vatandaşların bu konuya ön yargısız yaklaşmalarını isteyen Topaca, burada kamusal bir yararın bulunduğunu kaydetti,
     Vali Ercan Topaca, vatandaşların bu konuda devlete, kamu görevlilerine yardımcı olmalarını ve herhangi bir zorluk çıkarmamalarını isteyerek, şunları söyledi:
     Önceden bir uzlaşma, görüşme, tespit olacaktır. O tespitler neticesinde yıkımlar olacağı için herhangi bir problem beklemiyorum. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını, hatta biz kapsam içine almamışsak, bizdeki kayıtlarda bir şekilde görülmüyor ise vatandaşın bizzat başvurmasını, bu binanın da sağlamlığını kontrol edip risk var mı, yok mu şeklinde girişim yapmasını, bizimle iş birliği yapmasını bekliyoruz.
     Topaca, Kocaelinin bu konuda bilinçli olduğunu düşündüğünü anlatarak, 17 Ağustos Marmara depremini yaşamış, depremin etkilerini görmüş, hissetmiş bir kentiz. Bu konuda vatandaşlarımızın her türlü fedakarlığı yapacağını, bize her türlü kolaylığı göstereceğini, iş birliği içinde olacağını umuyorum dedi.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber 17 Ağustosun hasarlı binaları yıkılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER