1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları

1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları -Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kürkçüoğlu: "1914-1919da 519 bin Müslüman Türk Taşnak çeteleri tarafından köylerinde katledilmiştir" -"Kafkasyada batısında Türkiye


ERZURUM (A.A) - Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin, "1914-1919da 519 bin Müslüman Türk, Taşnak çeteleri tarafından köylerinde katledilmiştir" dedi.
     Kürkçüoğlu, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, soykırım iddialarını her 24 Nisanda dünya gündemine taşıyan Ermenileri, "kamuoyunu aldatmaya çalışmakla" suçladı.
     Sevk ve İskan Kanununun Ermenilerin iddia ettiği gibi 24 Nisan 1915de çıkarılmadığını ifade eden Kürkçüoğlu, "Bu tarihte Vanda çok büyük bir ayaklanma oldu. 1-15 Nisan 1915de Vanda 10 bine yakın Müslüman, Ermeni çeteleri tarafından katledilmiştir. Osmanlı Hükümeti aldığı idari tedbirle 24 Nisan 1915de Taşnak, Hınçak, Ramgavar gibi Ermeni cemiyetlerini kapatmış, yöneticilerini tutuklamıştır" diye konuştu.
     Anadolunun muhtelif yerlerinde Ermeni ayaklanmaları devam edince 7 ayrı cephede savaşan Osmanlı hükümetinin, sivil Müslüman halkın katlini önlemek için 27 Mayıs 1915de Sevk ve İskan Kanununu çıkarmak zorunda kaldığını belirten Kürkçüoğlu, "Türk milletinin tarihinde, kültüründe, devlet geleneğinde soykırım söz konusu değildir. Soykırımı bir insanlık ayıbı sayarız. Sevk ve İskan Kanununda kesinlikle Ermeni kelimesi geçmemektedir. Devlete isyan eden çetelerden bahsediliyor. Ermeni, Rum, Ortadoks kelimeleri geçmemektedir" diye konuştu.
    
     -"519 bin Müslüman Türk Taşnak çeteleri tarafından katledilmiştir"-
    
     Atatürk Üniversitesinin Türk-Ermeni ilişkileri üzerine yürüttüğü çalışmalarda elde edilen belgeler ve bölgedeki kazılarda, asıl katliama Müslüman Türklerin uğradığının ortaya çıktığını anlatan Kürkçüoğlu, şunları kaydetti:
     "1914-1919da 519 bin Müslüman Türk, Taşnak çeteleri tarafından köylerinde katledilmiştir. Elimizdeki mevcut belgelere göre bu bölgede bir katliam yapılmıştır fakat bugün her şeyi bir kenara bırakıp, Ermenilerle iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmemiz gerekiyor. Bu noktada da ilk adımı atan hep biz olduk. Futbol maçı bir dostluk maçına dönüşür ve iki ülke arasında iyi ilişkiler kurulur düşüncesiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistana gitti. O gezi sonrası yine bir Taşnak olan Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, hiç de dostça olmayan yaklaşımla Biz Karabağı işgal ettik, gelecek nesil de Ağrı Dağını işgal etsin dedi. Ağrı Dağı 2 bin yıldır Türk bölgesidir."
     Kürkçüoğlu, 2005de Ermeni ve Türk bilim adamlarının Avusturyanın başkenti Viyanada bir araya geldiğini, karşılıklı belge sunduklarını anımsatarak, bir yıl sonra Ermenilerin masaya oturmaktan kaçtığını savundu.
     Ermenistan hükümetinin soykırım iddialarından vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Kürkçüoğlu, "Türkiye, bölgenin güçlü, saygın bir devletidir. 24 Nisanlar artık son bulsun. Kafkasyada batısında Türkiye, doğusunda Azerbaycan, güneyinde İran, kuzeyinde Gürcistan ve Rusya olan Ermenistan, cep devlet konumundan kurtulmak için hem Türkiye hem de Azerbaycan ile iyi ilişki kurmalı" dedi.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Mustafa Yıldız
<< Önceki Haber 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER