2.Uluslararası Resort Turizm Kongresi

2.Uluslararası Resort Turizm Kongresi -Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: -Gaziantep, Kilis ve Hatayda müthiş bir şehir turizmi, gastronomi, sağlık turizmi destinasyonu oluşturuyorduk. Ancak Arap baharı bize sonbahar gibi yan


ANTALYA (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Gaziantep, Kilis ve Hatayda müthiş bir şehir turizmi, gastronomi sağlık turizmi destinasyonu oluşturuyorduk ancak Arap baharı bize sonbahar gibi yansıdı dedi.
     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalyada düzenlenen 2. Uluslararası Resort Turizm Kongresine katıldı. Konuşma yapması için kendisini kürsüye Türkiyede 5 yıl 2 ay 24 gün süreyle en uzun bakanlık yapan bakanımız diyerek çağıran moderatör Yusuf Hacısüleymana Bakan Günay, Tahtaya vurun, tahtaya diye seslendi.
     Bakan Günay, burada yaptığı konuşmada, kongrelerin önemli toplantılar olduğunu, kendisinin de çok faydalı bilgiler edindiğini söyledi. Aralık ayının başında Özbekistanı ziyaret etiğini, ardından sınır kapılarında yakalanan 400 eserden 19unu getirmek için Bulgaristana gittiğini hatırlatan Günay, Edirnede müze açtıktan sonra Rusya, Mısır ve Parise gittiğini kaydetti.
     Avrupanın kendileri için en büyük pazar olduğunu vurgulayan Günay, Avrupanın yakın zamanda dünya turizmi için en önemli pazar olmasına rağmen yaşlandığını ve krizden etkilendiğini kaydetti. Rusyanın Avrupayı uzun vadede geride bırakacağını anlatan Günay, Rusya ile Çin, Latin Amerika öne çıkacak. Rusya 10 yıl içinde Türkiyenin turizm sektöründe bir numaralı pazarı olacak. Bu nedenle Rus pazarıyla ilişkileri iyi tutmaya çalışıyoruz diye konuştu.
     Türkiyenin yıllar önce Mısır ve Yunanistan kadar turist getirme hayalinin bulunduğunu ifade eden Günay, Mısırı ve Yunanistanı katlamış bulunmaktayız. Mısır, Bulgaristan ve Yunanistan gibi yakın çevremiz, Latin Amerika, Çin için ortak destinasyon programları yapmaya çalışıyor. Başbakan Erdoğan ile gittiğimiz programlarda karşı devlet başkanları konuyu turizme getiriyor ve Türkiye ile turizmde beraber çalışalım diyor. Türkiye 25 yıl içinde terörle mücadele ederken dünyanın turizmde bilinir, gelişen ve marka değeri yükselen bir ülke haline geldi diye konuştu.
     Bakan Günay, Antalyanın 2016 EXPOyu aldığını hatırlatarak, bu durumun kimsenin haberi olmadan gerçekleştiğini belirtti. Antalyada EXPO 2016 için bin 200 dönümden büyük bir alanın kalıcı şekilde yeşil alan olarak düzenleneceğine dikkati çeken Günay, bu alanı 2 bin dönüme çıkarma hayallerinin bulunduğunu dile getirdi. Bakan Günay, yeni görevlerinin EXPO 2016 Antalyayı en özel biçimde tanıtımını yapmak olduğunu kaydetti.
     İzmirin de EXPO için hazırlık yaptığına işaret eden Bakan Günay, 2013ün Kasımında EXPOnun kararının verileceğini, ancak bu sefer işlerinin biraz daha zor olduğunu, kendi coğrafyalarından oy çekecek ülkeler bulunduğunu anlattı. Günay, İzmirin coğrafya ve tarih olarak Dünya EXPOsuna uygun olduğunu söyledi.
     Günay, aralık ayının yoğun bir tempoyla geçtiğini dile getirerek, Demrede, Batı Antalyada ören yeri düzenlemesinin açılışını yapacağım. Martta açtığım deniz mevsimini eğer fırtına olmazsa 1 Aralıkta kapatmak istiyorum. Antalyada 8 ay denize girilebiliyor. Bunu şahsen kanıtlamak istiyorum dedi.
    
     -Barış bizim için olmazsa olmaz hayat alanıdır-
    
     Türk turizminin 30 yıllık bir serüvenden geldiğini belirten Günay, şöyle konuştu:
     Geçen yıldan bu yana 1.5 milyon karşılıklı gidiş geliş olan bir coğrafyayla kilitlendik. Gaziantep, Kilis ve Hatayda müthiş bir şehir turizmi, gastronomi sağlık turizmi destinasyonu oluşturuyorduk, ancak Arap baharı bize sonbahar gibi yansıdı. O coğrafyada kilitlendik. Oradan turist gelmediği gibi biz evsizlere, yurtsuzlara bakmaya başladık. Ekonomik yüke dönüştü bizim için. İnsanlık görevi yapmaya çalışıyoruz. Umarım komşularımıza, dünyaya barış gelir. Biz barışın içinde var olabilecek bir sektörüz. Barış bizim için olmazsa olmaz hayat alanıdır. Türkiyenin bu coğrafyada 2012 yılını nasıl geçireceği merak konusuydu. 2011 yılı bizim için olağanüstü bir yıldı. Kuzey Afrikadaki rezervasyonlar bize dönmüştü. Ancak bu yıl İspanya, Yunanistan ve Mısır fiyat kırarak piyasaya girdi. Bu ülkeler kendi müşterilerini aldı. Geçen yıl ekstradan aldığımız turistleri kaybettik deniliyordu. Ancak 2011in yarım puan da olsa üzerindeyiz.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Süleyman Elçin
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 2.Uluslararası Resort Turizm Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER