2013 alıç yılı olacak

2013 alıç yılı olacak -Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, Toroslarda doğal olarak yetişen ancak son yıllarda giderek azalan alıç ağaçlarının tekrar çoğalması için 2013te kendi yetiştirdiği 100 bin alıç fidanını toprakla buluşturac


MERSİN (A.A) - Zuhal Uzundere Kocalar - Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, Toroslarda doğal olarak yetişen ancak son yıllarda giderek azalan alıç ağaçlarının tekrar çoğalması için 2013te kendi yetiştirdiği 100 bin alıç fidanını toprakla buluşturacak.
     Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013ü Mersinde alıç yılı olarak ilan ettiklerini söyledi.
     Dağlarda doğal olarak yetişen bu meyvenin yavaş yavaş kaybolmaya başladığını anlatan Acer, Alıcın artık maalesef doğada tahrip edildiğini tespit ettik. Toroslar, alıçların çok yoğun olması gereken bir yer. Ama dağa gittiğimizde alıç yiyeceğimiz bir ağaca bile rastlamıyoruz. 1 ay süreyle ekip görevlendirdim. Ekiplerimiz bölgeyi gezerek dağlardan, köylerden alıç topladı. Bunlardan 100 bin adet fidan üretiyoruz. İlkbaharda 100 bin alıç fidanımız olacak dedi.
     Alıç fidanlarının gelecek yıl ilkbahar ve sonbahardaki fidan dikimlerinde kullanılacağını dile getiren Acer, şunları kaydetti:
     Fidanları dağlarda alıcın yetiştiği yerlere dikeceğiz. Bunları vatandaş toplayacak götürüp satacak. Vatandaş topladığı ürünün bedelinin binde 2sini bize yatırıyor. Bu paranın 500 katını vatandaş kazanıyor. Yabani meyve dalında çürümeyecek. Alıç fidanlarını hediye olarak da vereceğiz. Gittiğimiz yerlerde veya bizi ziyaret edenlere bu ağaçlardan verilecek. Bu şekilde toplumda alıcın yayılmasını istiyoruz. Artık insanların bahçe kenarlarına alıç fidanı dikmesini istiyoruz. Türkiyede artık doğal beslenmeye çok büyük önem verilmeye başlandı. Bu bağlamda önemli firmalar Toroslardan yabani meyve topluyor. Yabani meyveler arasında alıcın çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum. Alıcın gelecek yıl Mersinde çok ciddi bir oranda yayılmasını hedefliyoruz.
    
     -2014 ise mersin yılı olacak -
    
     2014ü de mersin yılı olarak belirlediklerini ve çalışmalara başladıklarına dikkati çeken Acer, murt olarak da adlandırılan mersin meyvesinin hücre yenileyici ve yaşlanma etkilerini geciktirici özelliğiyle bilindiğini kaydetti.
     100 binden fazla mersin fidanı dikmek ve dağıtmayı hedeflediklerini anlatan Acer, Ürettiğimiz tüm fidanları Mersinin dağlarından topluyoruz. Mersinden toplayıp yine buraya dikiyoruz. Mersin bitkisinin meyvesi, yendiği gibi ilaç sanayisinin de önemli hammaddelerinden. Yaprağı, çiçeği, çekirdeği kullanılıyor. Mersin bitkisinin yaprakları genellikle süslemede, çiçekçilikte arajman yapımında kullanılıyor diye konuştu.
    
     -Alıcın faydaları-
    
     Alıç meyvesinin kalp damar hastalıklarına faydalı olduğu biliniyor. Muşmulaya benzeyen meyveleri kırmızı ya da koyu sarı renklerde, mayhoş tattaki alıç meyvesi ekşi muşmula olarak da tanınıyor.
     Uzmanlara göre, önemli bir kalp ve damar sağlığı destekleyicisi olan alıç, kalp damarlarını genişleterek kanın daha rahat pompalanmasını ve dolaşmasını sağlayarak kalbin yükünü hafifletiyor, kalbi kuvvetlendiriyor ve damar sertliğine karşı koruyor.
     Sinirler üzerinde yatıştırıcı etkisi olan ve uykusuzluğa iyi gelen alıç, yüksek tansiyonu düşürücü, kuvvetlendirici, spazm çözücü ve idrar söktürücü özellikleriyle dikkati çekiyor.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber 2013 alıç yılı olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER