25 Kasım Kadına Şiddete Son Günü

25 Kasım Kadına Şiddete Son Günü -Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi Koordinatörü İyibilgin: Türkiyede hükümetler, kadına yönelik şiddeti önlemeye ilişkin birçok sözleşmeye imza koymuş olmalarına karşın bugüne dek bu sözleşmeleri


ANTALYA (A.A) - Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi Koordinatörü Fatma İyibilgin, Türkiyede hükümetler, kadına yönelik şiddeti önlemeye ilişkin birçok sözleşmeye imza koymuş olmalarına karşın bugüne dek bu sözleşmelerin gereğini yapmamışlardır dedi.
     İyibilgin, 25 Kasım Kadına Şiddete Son Günü dolayısıyla Antalya Kent Konseyi Toplantı Salonunda yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddet olgusunun hem kadını hem de tüm toplumu saran sosyo-ekonomik koşullar, politik gelişmeler ve kültürel etkenlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
     Adalet Bakanlığı verilerine göre 2002 yılında 66 olan kadın cinayetinin 2007 yılında bin 77ye, 2009 yılının ilk 7 ayında 953e ulaştığını kaydeden İyibilgin, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesinin Kadına yönelik şiddet ile ilgili raporuna göre ise 2005-2011 yılları arasında meydana gelen kadın cinayeti sayısının 4 bin 190, tecavüze uğrayan kadın sayısının 3 bin 74 olduğunu dile getirdi.
     Türkiye genelinde 42 il, 126 ilçede 3 bin 252 kadınla yüz yüze görüşülerek yapılan bir araştırma, kadına yönelik şiddetin korkunç boyutlarını gözler önüne serdiğini belirten İyibilgin, şöyle konuştu:
     Türkiyede her 100 kadından 47si şiddete uğramıştır. Evli her iki kadından biri, çalışan kadınların yüzde 40,7si, çalışmayanların yüzde 46,9u eşinden fiziksel şiddet görmüş, yüzde 67,4ü eşi tarafından sözlü şiddete maruz kalmıştır. Aynı araştırmaya göre, her 4 kadından biri kol kırılır yen içinde kalır mantığıyla gördüğü şiddetten kimseye bahsetmemiştir. Söz konusu araştırmanın sonuçlarına göre eğitimsiz kadınlar daha çok şiddet görmekte, eğitimsiz erkekler ise daha çok şiddet uygulamaktadır.
     İyibilgin, aile içi şiddetlerin mercek altına alınması gerektiğini vurgulayarak, namus olgusu sadece kadın üzerinden yapılmamalıdır diye ifade etti.
     Namus cinayetleri konusunda da duyarlı kadın kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının talepleri karşılanmalı, çalışmalarına destek verilmelidir diyen İyibilgin, Ceza Kanunundaki Haksız Tahrik ve kadına karşı şiddet davalarında uygulanan haksız tahrik indirimleri kaldırılmalı, TCKnın 29. maddesi uygulanmamalıdır diye konuştu.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 25 Kasım Kadına Şiddete Son Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER