30 yıllık tıbbi atık sorunu çözülecek

30 yıllık tıbbi atık sorunu çözülecek -Başbakan Erdoğanın katıldığı toplu açılış töreniyle hizmete giren Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Kastamonu ve çevre illerin 30 yıllık tıbbi atık sorununu çözecek -Şirket sorumlusu Taş:


KASTAMONU (A.A) - Mehmet Tuğcu - Başbakan Erdoğanın toplu açılış töreniyle hizmete giren Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Kastamonu ve çevre illerin 30 yıllık tıbbi atık sorununu çözecek.
     Kastamonu Mahalli İdareler Birliği tarafından 2011 yılı nisan ayında ihalesi yapıldıktan sonra geçtiğimiz yıl sonu tamamlanan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Ankara Arena Spor Salonundaki toplu açılış töreninde Başbakan Erdoğan tarafından hizmete açıldı.
     ERA Çevre Teknoloji AŞ tarafından inşa edilen tesis, 454 metre karesi kapalı olmak üzere toplamda bin 200 metre kare alan üzerine kuruldu.
     10 yıl boyunca ihaleyi alan firma tarafından işletilecek tesis, daha sonra makinelerle KASMİBe devredilecek. Tesisin yapıldığı bölgede, düzenli depolama sahası çalışmaları da devam ediyor.
    
     -Tıbbi atıklar özel araçla getirilecek-
    
     Tesisi inşa eden şirketin Kastamonu Bölge Sorumlusu Hamza Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevreye duyarlı yönetim anlayışıyla tamamlanan projeyle Kastamonu ve çevre illerin 30 yıllık tıbbi atık sorununa çözüm getirildiğini kaydetti.
     Tesisin Türkiyenin en modern tesislerinden biri olduğuna dikkati çeken Taş, bin 200 metre kare alan üzerine kurulu ve 6 ana üniteden oluşan tesiste sosyal alanların da inşa edildiğini belirtti.
     1 milyon 850 bin liraya mal olan tesisin yılda yaklaşık 3 bin 500 ton tıbbi atık sterilize edilebileceğini vurgulayan Taş, Türkiyenin en modern yönetim sistemi olan kovayla toplama Kastamonuda ilk kez uygulanacak. İnsan ve çevre sağlığına direk etki eden ve tehlikeli sınıfa giren tıbbi atıklar sağlık kuruluşlarında barkodlanacak ve lisanslı özel toplama ve taşıma araçlarıyla tesise götürülecektir. Tesise getirilen bu atıklar Avrupa Çevre Mevzuatına uygun olarak 3,1 bar basınç ve 143 santigrat sıcaklıkta 45 dakika boyunca sterilize edildikten sonra bertarafı sağlanacaktır diye konuştu.
     Saatte 450 kg tıbbi atığı bertaraf edebilecek kapasiteye sahip tesis için Kastamonudaki yaklaşık 75 sağlık kuruluşundan atık toplanacağını vurgulayan Taş, Bu konuda gerekli önlemler alınmış ve 2013 yılı içerisinde Kastamonudaki bütün sağlık kuruluşlarına, tıbbi atıklar konusunda eğitim seminerleri verilecektir ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber 30 yıllık tıbbi atık sorunu çözülecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER