32 bin dinamitle 1495 kömür ocağı

32 bin dinamitle 1495 kömür ocağı çökertildi -Zonguldak, TTK ve polis ekiplerinin yaptığı denetimler sonucu 2007-2012 arasında 32 bin 963 dinamit ve 9 bin 12 kapsül kullanılarak 1495 ruhsatız maden ocağı kapatıldı -MMO Yönetim


ZONGULDAK (A.A) - Erdinç Aksoy - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve polis ekiplerinin yaptığı denetimler sonucu 2007-2012 arasında 32 bin 963 dinamit ve 9 bin 12 kapsül kullanılarak 1495 ruhsatız maden ocağı kapatıldı.
     Genellikle ormanlık alanlarda ağaçların arasında ya da bahçelerde açılan kaçak kömür ocaklarıyla mücadele eden TTK ve polis ekipleri, ihbarların yanı sıra taş kömürünün korunması, yasa dışı yollarla yer üstüne çıkartılarak haksız menfaat temin edilmesinin önlenmesi amacıyla yaptığı araştırmalar sonucu tespit ettiği madenleri mühürleyerek, sahipleri hakkında yasal işlem başlattı.
     Yapılan tespitler neticesinde 2007-2012 arasında 1495 maden ocağı 32 bin 963 dinamit ve 9 bin 12 kapsül kullanılarak çökertildi. İşletmeci belirlenebilen 1203 maden işletmesiyle ilgili suç duyurusunda bulunuldu.
     Ekiplerin geçen yılki çalışmaları kapsamında 353 maden ocağının faaliyetine son verilirken, 5 bin 892 dinamit ve 2 bin 463 kapsül kullanıldı. TTK ruhsatsız kömür ocaklarıyla mücadele için geçen yıl 127 bin 561 lira harcadı.
    
     -Zonguldaka özgü bir sorun-
    
     Maden Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madenciliğin ruhsat alınarak Maden Kanunu çerçevesinde yapılabildiğini söyledi.
     Yetkililerin dile getirdiği kaçak kömür ocağı tanımını ilginç bulduklarını ifade eden Torun, şunları kaydetti:
     Zonguldak dışında, bu tarz maden ocakları yok. İnsanların bu kadar yoğun çalıştığı, üretimin bir şekilde kayıtlara girdiği kömür ocaklarına başka yörelerde rastlamıyoruz. Kaçak kömür ocağı tabirinin hukuk devletine yakışmadığını düşünüyoruz. Bu maden ocakları bir şekilde elektrik temin ediyor, ray sistemleri kurarak vagonlarla üretim yapıyorlar, maden işletmesi için ne gerekiyorsa buralarda oluyor. Küfeyle kömür taşımıyorlar. Bu ocaklarda çıkan kömür de bir şekilde yasallaşıyor.
     Torun, işçi sağlığı ve iş güvenliği olmayan işletmelerin ister özel, ister kamu, isterse de ruhsatsız olsun her zaman karşısında olduklarını vurgulayarak, Üzerine gidilirse çözülebilecek bir olay. Geçmiş yıllardan beri gelen sorun. Devletin bazı ocakları özel sektöre kiralaması ruhsatsız maden ocaklarını azaltmadığı gibi çoğalttı. Ocak ağızların dinamitle çökertilmesiyle bu işe çözüm bulamazsınız. Sitemi sorgulamak gerekir. Sivrisineği öldürmekle bataklığı kurutamazsınız dedi.
    
     -Bırakın ekmek yiyelim-
    
     Ruhsatsız kömür ocağı işletmecisi Levent B. de yaklaşık 3 aydır polislerin kaçak işletilen madenlere düzenlediği baskın sonrası ocakların kapatıldığını belirterek, Bize hırsız damgası vuruluyor. Biz yasal olarak çalışmak istiyoruz. Kentte bu işten 40 bin kişi ekmek yiyor dedi.
     Sorunlarına herkesin kayıtsız kaldığını savunan Levent B, şunları kaydetti:
     Biz bu savaşta yenik düşmek üzereyiz. Hırsızlık mı yapalım- Bırakın bizi de çalışalım. Yaklaşık 3 aydır boştayız. Bizim ne suçumuz var- Sadece ben 150-200 kişiye ekmek veriyordum. Kömür çıkartmak kolay değil. Özel firmaların taşeronu olabilmek için 500 bin lira teminat vermek, ayda 50 bin lira hava parası ödemek gerekiyor. Biz boş arazilerde kömür ocağı arıyoruz. Güzel bir damar bulduğumuz zaman sistem kurup çalıştırıyoruz. Gariban vatandaşa 200 liraya kömür satıyorum. Taşeron firmalar 400 lira kömür satıyor, gariban nasıl alacak- Bırakın bizi ekmek yiyelim. Başbakanımızın bu işe el atmasını istiyoruz.
     Levent B, ruhsatsız ocakların yasal statüye kavuşturulmasını beklediklerini belirterek, Biz alın teri döküyoruz. Özel kömür sahalarının içinde ya da dışında, vergi levhalı, sigortalı, iş güvenliği alınmış işletmeler haline dönüşmeyi istiyoruz. Gelsinler bizi denetlesinler. Bizi eğitime tabi tutup öyle ocak açtırsınlar, kriterlere uyalım. Devlet başımızda olsun. TTK da çıkarttığımız kömürü tartsın satın alsın. Kuruma da katkımız olsun diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber 32 bin dinamitle 1495 kömür ocağı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER