4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü -ESOGÜ Prof. Dr. Servet Bilir Onkoloji Merkezi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Üstün: Kanserin bugün için en önemli tedavisi, aslında hastalık olmadan önlenmesidir


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Prof. Dr. Servet Bilir Onkoloji Merkezi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Üstün, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Kanserin bugün için en önemli tedavisi aslında hastalık olmadan önlenmesidir ifadelerini kullandı.
     Rektörlükten yapılan açıklaya göre, günümüzde kanser hastalığında artış olduğu konusunda herkesin hemfikir olduğunu belirten Doç. Dr. Üstün, bu artıştan çoğunlukla çevresel faktörlerin ya da kişilerin yaşam tarzlarının sorumlu tutulmasına rağmen asıl sebebin insanların ömürlerinin uzaması olduğunu bildirdi.
     70 yaşına kadar yaşayan bir kişinin ömrü boyunca kansere yakalanma riskinin yüzde 50, kansere bağlı ölüm riskinin ise yüzde 20 olduğunu belirten Doç. Dr. Üstün, şunları kaydetti:
     Dünyada 2012 yılı itibariyle kanser, insanların ölüm sebebi olarak kalp hastalıklarını geride bırakarak 1nci sıraya yükselmiştir. Bugün için erkeklerde en sık görülen ve en çok öldüren akciğer kanseri iken kadınlarda en sık görülen meme kanseri ve en çok öldüren ise akciğer kanseridir. Kalın bağırsak, mide, pankreas, yumurtalık ve baş boyun tümörleri diğer sık görülen kanserler arasındadır. Kanserin bugün için en önemli tedavisi aslında hastalık olmadan önlenmesidir. Türkiyede meme, prostat ve rahim ağzı kanser tarama programları yürütülmektedir. ESOGÜ Hastanesinde kanser hastalarının sadece bir doktor tarafından değil, birden fazla bölümden ve doktordan oluşan bir sistem içerisinde takip edilmektedir. Bütün bunların yanında unutulmamalıdır ki, kanser tedavisi kadar, gerektiğinde hastaya destek tedavisini vermek ve bunu hastadan esirgememek de önemlidir.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber 4 Şubat Dünya Kanser Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER