4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü -Yalova Halk Sağlığı Müdürü Dedecan: -Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Önemli olan tedavi için geç kalmamaktır


YALOVA (A.A) - Yalova Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Dedecan, Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Önemli olan tedavi için geç kalmamaktır dedi.
     Dedecan, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, kanserin dünyada ve Türkiyede ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer aldığını belirterek, görülme sıklığının giderek artması nedeniyle kanser hakkında bilgi düzeyinin artırılması gerektiğini vurguladı.
     Kanserde erken tanının önemli olduğunu belirten Dedecan, şunları kaydetti:
     Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Kanserde önemli olan tedavi için geç kalmamaktır. Kanserin erken tespit edilmesi için, rahim veya makattan gelen anormal akıntı veya kanama, memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, yutma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği yara gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka bir hekime başvurmak gerekmektedir. Kanserde tedaviden daha önce kanserden korunmada, kanser yapıcı maddelerden uzak durmak, temiz ve sağlıklı yasamak, spor, egzersiz yapmak, uygun bir diyet uygulamak, en önemlisi tütün ve tütün ürünleri ile alkol alımından kaçınmak gerekir. Kanserin oluşmasında sigaranın en büyük etken olduğu unutulmamalıdır.
     Dedecan, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kanser hastalığı ile ilgili toplumu bilgilendirmek ve erken teşhisin hayat kurtarabileceği bilincini yerleştirebilmek amacıyla çalışmalarının yıl boyunca devam ettiğini dile getirdi.
     Bu kapsamda Merkez Toplum Sağlığı Merkezinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezinde (KETEM) meme ve rahim ağzı kanserine yönelik muayene ve tetkiklerin yapıldığını dile getiren Dedecan, sağlıklı kişilerin de düzenli bir şekilde kontrollerini yaptırmak üzere merkeze başvurabileceklerini vurguladı.
    
     Muhabir: İsmail Ersan
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber 4 Şubat Dünya Kanser Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER