4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü -Rize Kamu Hastaneler Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Başak: Günümüzde kanser en sık görülen ölüm sebeplerinden biridir


RİZE (A.A) - Rize Kamu Hastaneler Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Opr. Dr. Talip Başak, günümüzde kanserin en sık görülen ölüm sebeplerinden biri olduğunu söyledi.
     Başak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserin, günümüzün en önemli sağlık sorunu olduğunu belirtti.
     Kanserin, sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Başak, Sigara, kimyasal maddeler, radyasyon, virüsler gibi çevresel nedenler ile hormonal nedenler, bağışıklık bozuklukları, kalıtsal mutasyonlar ve diğer genetik nedenler kanserin oluşumunda rol oynar. Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır diye konuştu.
     Dışkılama ve idrar alışkanlıklarındaki değişiklikler, uzun süre iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler, yutma güçlüğü ve hazımsızlık, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, uzun süren ses kısıklığı ve öksürüğün kanserin belirtisi olabileceğini kaydeden Başak, şunları söyledi:
     Kanser önlenebilir hastalıklardandır. Sigara, beslenme alışkanlıkları, tarımda kullanılan ilaçlar, genetiği değiştirilmiş gıdalar önemli sebepler veya tetikleyicileridir. Günümüzde kanser en sık görülen ölüm sebeplerinden biridir. Hatta gelişmiş ülkelerde ikinci sıradadır. Erken tanı ve tedavi kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. Halbuki bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanlar zamanında hekime başvurmamakta, böylece tanı gecikmekte ve tedavi de güçleşmektedir.
     Başak, erken tanı ile önlenebilir kanser tarama programları, eğitim yoluyla halkı bilinçlendirme ve muayeneler yapıldığını belirterek, Kanserde erken teşhisin önemini algılatmak amacıyla ilimizde sağlık personeli tarafından yıl boyunca ev ziyaretleri ve kanser konusunda bilgilendirme yapılmaktadır dedi.
    
     Muhabir: Salih Yıldırım
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber 4 Şubat Dünya Kanser Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER