473. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali

473. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali -UNESCOnun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine aldığı festival, geleneksel mesir karma töreni ile başladı


MANİSA (A.A) - 473. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, mesir karılmasıyla başladı.
     Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törende konuşan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, mesir festivalinin Manisanın geleneksel bayramlarından biri olduğunu ve nevruz ile özdeşleştiğini söyledi.
     Festivalin bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle UNESCOnun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine alındığını anımsatan Vali Daşöz, Bu özelliğinden dolayı bundan sonra festivalimizin, mesirimizin ve Manisamızın uluslararası tanınırlığı, uluslararası kaynaklardan belki finans temini, ildeki turizmin gelişmesindeki farkındalığın oluşturulması alanlarında daha büyük katkısı olacağına inanıyoruz dedi.
     Manisayı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık da bir geleneği 473 yıl yaşatmış olmanın dünya üzerinde çok az kente nasip olduğunu dile getirerek, Ben inanıyorum ki, yüzyıllardır biz Manisalılar Sultan Camii kubbe ve minarelerinden dünyaya sadece mesir macunu değil, umudu, sevgiyi ve ihtiyacı olanlara şifa dileğimizi saçıyoruz diye konuştu.
     Manisa Valisi Daşöz ile diğer protokol üyeleri, nevruz ateşi yaktı ve üzerinden atladı. Etkinlikte, boyanmış yumurtalar dağıtıldı ve tokuşturuldu.
    
     -Mesir Karma Töreni-
    
     Törene katılanlar daha sonra geleneksel mesir macunu karma töreninin yapıldığı Sultan Camiine kadar kortej yürüyüşüne katıldı. Temsili Hafsa Sultan ve nedimeleriyle Manisada şehzadelik yapmış padişahların yer aldığı yürüyüş Sultan Camii önünde sona erdi.
     Burada yapılan törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Ahmet Arı, festivalin dünya ölçeğinde bir kültür mirası olarak kabullenildiğini söyledi. Arı, UNESCO Genel Merkezinden gelen UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Beratını Vali Daşöze teslim etti.
     Daha sonra temsili Merkez Efendi, İl Müftüsü Sinan Cihanın okuduğu dua eşliğinde 41 çeşit baharatı kazana protokol üyeleriyle boşaltarak mesir kardı.
     473. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 24 Mart Pazar günü tarihi Sultan Cami kubbe ve şerefelerinden mesir macununun saçımıyla sona erecek.
    
     -Mesir macunu-
    
     Merkez Efendinin 41 çeşit baharattan ürettiği mesir macunuyla sağlığına kavuşan Kanuni Sultan Süleymanın annesi, Yavuz Sultan Selimin eşi Hafsa Sultanın emriyle halka dağıtılması gelenekselleşen mesir macununa, zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu konuluyor.
     Mesir macununun en ağır hastalıklara şifa verdiğine, bu macundan tüketenleri o yıl yılan sokmayacağına, genç kızların evleneceğine, çocuğu olmayanların ise doğum yapacağına inanılıyor.
    
     Muhabir: Turgay Duyar / Ali Korkmaz / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber 473. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER