49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivaline doğru -Sovyet yönetmen Victor Turinin Turk-Sib adlı belgeseli, Pelikülün İzinde bölümünde izleyiciyle buluşacak


ANTALYA (A.A) - Yönetmen Victor Turinin, senaryo ve kurgu tekniği açısından bir başyapıt olarak kabul edilen Turkestan to Siberia (Turk-Sib) belgeseli, 6-12 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında British Film Enstitüsü katkılarıyla gösterilecek.
     Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilecek 49. Altın Portakalın Pelikülün İzinde bölümünde izleyiciyle buluşacak Turk-Sibin gösterimine, ünlü İngiliz grubu Bronnt Industries Kapital, canlı müzik performansıyla eşlik edecek.
     Filmde, Sovyetler Birliği döneminde yapılan bugünün Özbekistanından Kazakistan çöllerine, oradan Sibiryaya uzanan bin 445 kilometrelik Türkistan-Sibirya demiryolu inşaatı konu ediliyor. Demiryolunun yapımı sırasında ıssız doğanın acımasız koşulları karşısındaki insan manzaralarını izlenimci bir yaklaşımla ele alan Turk-Sib belgeseli, senaryo ve kurgu tekniği açısından başyapıt olarak değerlendiriliyor.
     Sovyet sessiz sinemasının en önemli propaganda filmlerinden birini çeken belgesel yönetmeni Victor Turin ise görüntüleri ve kullandığı ritmik kurgu tekniğiyle belgeseline ayrı bir duyarlılık kazandırıyor.
     Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen Pelikülün İzinde bölümünde, sessiz sinema döneminden gelen ve yıllarca kaybolduğu düşünülen filmler, canlı müzik performansları eşliğinde sinema severlerin beğenisine sunuluyor. Altın Portakal, Hollanda Eye Film Enstitüsünün desteğiyle 2010 yılında, Türkiyede çekilen ilk yabancı film olan Enis Aldjelis-Doğunun Çiçeği filmini Baba Zulanın canlı performansı ile geçen yıl da yönetmenliğini Fred Von Bohlen-Hegewaldın yaptığı 1930 yapımı Kalabaka filmi Kingalita and the Very Good Band grubunun canlı performansı eşliğinde izleyici ile buluşturmuştu.
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER