5 bin 700 nüfuslu ilçede 5

5 bin 700 nüfuslu ilçede 5 bin bisiklet kullanılıyor -Muğlanın Ula ilçesinde ilk olarak 1930lu yılların sonunda Menteşe ağaları tarafından kullanılmaya başlayan bisiklet, daha sonraki yıllarda halkın yaşam tarzı haline geldi -İlk


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Ula ilçesinde ilk olarak 1930lu yılların sonunda Menteşe ağaları tarafından kullanılmaya başlayan bisiklet, daha sonraki yıllarda halkın yaşam tarzı haline geldi. İlk zamanlar bir yumurta karşılığında 3 dakikalığına kiraya verilen bisikleti şimdilerde çocuklar okula, ev hanımları da pazara giderken bile kullanıyor.
     Ula ilçesinde bisiklet, 2 yaşından 90 yaşına kadar hemen hemen herkesin günlük hayatının bir parçası. Okula giden öğrenciler, pazara çıkan ev hanımları, işe giden memur, esnaf, camiye giden yaşlılar bisikleti ulaşım aracı olarak kullanıyor. 5 bin bisikletin bulunduğu Ulada araç sayısı ise yaklaşık bin 500.
     Ula Belediye Başkanı Nadi Şenkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada Ulanın tarihi dokusu ve sivil mimarisiyle Türkiyenin göz bebeği ilçelerinden biri olduğunu söyledi.
     İlçede bisiklet kullanımının çok yaygın olduğuna işaret eden Şenkal, 5 bin 700 nüfusu olan Ulada en son 2012 yılında yaptıkları sayıma göre 5 bin bisiklet bulunduğunu belirtti.
     Bisikletin Ulada 1930lu yıllarda Menteşe ağalarından bir ailenin kendi çocuklarına hediye alarak ilçeye kazandırıldığını ve daha sonra vatandaşlar tarafından benimsendiğini anlatan Şenkal, Bisiklet halkımız tarafından benimsenerek bir yaşam tarzı haline getirildi. Ulalı bisikleti spor amacıyla değil yaşam tarzının bir gereği olarak kullanıyor ve her evde en az iki bisiklet mevcut dedi.
     Vatandaşların bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullandığına dikkati çeken Şenkal, halkın bisikleti hayatının her alanında kullandığını bildirdi. Şenkal, çocuklara ilk yürümeye başladığı anda 3 tekerlekli bisiklet alındığını, ilkokula yeni başlayan çocuklara da bisiklet hediye edildiğini kaydetti.
    
     -Bir yumurtaya 3 dakika bisiklet turu yapılıyordu-
    
     Bisikletin ilçede yaygınlaşmasında en büyük katkının dönemin tek marangozu olan Cemil Çatalaka ait olduğunu söyleyen Şenkal, şunları söyledi:
     1938 yılında rahmetli Cemil Çatalak, Ulaya bisikleti getirerek kiraya vermeye başlamış. O zaman kullanılan bisikletler ise demir tekerlekli bisikletlerdi. Arnavut kaldırımlı yollarda bisiklet kullanılmış. Çatalak, kente getirdiği bisikletleri kiraya vermeye başlamış ama parayla değil, bisikleti yumurta ile kiralamış. Bir yumurtaya 3 dakika bisiklete binmek için evlerinde tavukların yumurta vermesini beklemişler. Daha sonra bisiklet kullanımı yaygınlaşarak her geçen yıl artmış. Şimdi ise bisiklet bizim yaşam tarzımız. Bisikletsiz bir Ula ve bisikletsiz bir Ulalı düşünülemez.
     Kendisinin de ilk aldığı hediyesinin bisiklet olduğunu ifade eden Şenkal, ilçedeki bisiklet yarışlarına katılabilmek için gece gündüz çalıştığını, yarışlara katıldığını ve halen bisiklet kullanmaya devam ettiğini söyledi.
    
     -En lüks otomobilden daha değerli-
    
     Ula ilçesinde yaşayan 81 yaşındaki İlhami Oğuz ise bisikleti Ula bisikletsiz, bisiklet Ulasız olmaz diye tanımlıyor.
     Bisiklet ile 8 yaşında tanıştığını ve 73 yıldır tüm işlerinde kullandığını belirten Oğuz, Tarlaya gidiyoruz, günlük ihtiyaçlarımızı gideriyoruz. Benim olmazsa olmazım. Bisiklet en lüks otomobilden daha kıymetli benim için. 85-86 yaşındaki arkadaşlarım da bisikletlerine binerek akşamları camiye geliyorlar. Yani Ulada 2 yaşından 90 yaşına kadar herkes bisiklet kullanıyor dedi.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 5 bin 700 nüfuslu ilçede 5 Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER