5. Büyükelçiler Konferansı

5. Büyükelçiler Konferansı -İsveç Dışişleri Bakanı Bildt: Yunanistan batacak, avro çökecek, AB tarihe karışacak diyenler vardı ama bu gerçekleşmedi. Kehanette bulunanlar, bugün akıllıca bir şekilde sessiz kalıyorlar -201


İZMİR (A.A) - İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Yunanistan batacak, avro çökecek, Avrupa Birliği tarihe karışacak diyenler vardı ama bu gerçekleşmedi. Kehanette bulunanlar, bugün akıllıca bir şekilde sessiz kalıyorlar dedi.
     Bildt, İzmirde devam eden 5. Büyükelçiler Konferansının açılış bölümünde yaptığı konuşmada, son 10 yılda ABnin 10 ülkenin katılımıyla genişlemesi, ekonomilerin gelişmesi gibi önemli olaylar yaşandığını belirtti.
     Türkiyeden bakıldığında Avrupanın, Türkiyenin komşusu Yunanistana yaptığı ciddi yardımların görüldüğünü ifade eden Bildt, Yapılan yardımları sağlam ekonomik politikaların oluşmasındaki ihmalin bir sonucu olarak görebiliriz dedi.
     Avrupanın gündeminde ekonomik konuların önemli yeri bulunduğuna dikkati çeken Bildt, şöyle konuştu:
     Bundan bir süre önce Yunanistan batacak, avro çökecek, AB tarihe karışacak diyenler vardı ama bu gerçekleşmedi. Kehanette bulunanlar, bugün akıllıca bir şekilde sessiz kalıyorlar. Avrupalılar için geçmişten gelen ders, ancak birlikte çalışırsak ileri gidebiliriz. Ve ciddi çabalar içindeyiz. Ekonomik iletişim düzeyini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Avro bölgesi ülkeleri için önemli çalışmalar var. Piyasayı düzgün yürütecek çalışmalara önem vermeliyiz. Dünyanın en rekabetçi 10 ekonomisinin 6sı Avrupadadır. Dünyayla olan ticaretimiz çok da açık vermiyor, ortak cari hesabımız da dengede.
     Konuk Bakan, 20 yıl önce İsveç ekonomisinde ciddi sorunlar yaşandığını, ancak alınan önlemler ve reformlar sonucunda gelişme kaydedildiğini, Türkiyenin de 10 yıl öncesine göre ekonomik kalkınma sürecine girdiğini bildirdi.
     On yıllar boyu devam eden küreselleşmenin yüz milyonlarca insanı etkilediğini vurgulayan Bildt, şunları kaydetti:
     Küreselleşme, dünya çapında orta sınıfın gelişmesine vesile oldu. 7 milyar kişinin olduğu bir dünyada yaşıyorum, bu yüzyılın ortalarında 9 milyar nüfus öngörülüyor. Ancak birlikte çalışırsak gerçek anlamda küresel ortam üzerinde etki sağlayabiliriz. 2013ten itibaren Avrupa için önemli gelişmeler yaşanacak. 2013te Avrupanın küresel stratejilerini ele alacağız. Liderler kadrosu yeniden seçilecek. 2017 yılında Orta Doğunun oluşmasında etkili olan gelişmelerin 100üncü yılı yaşanacak. Önümüzde çalkantılı yıllar olabilir.
    
     -BMGKnin barışçıl geçiş çabalarını artırması çok önemli-
    
     İsveçin nüfusunun yüzde 2sinin Irak, yüzde 1inin ise İran kökenlilerden oluştuğunu anlatan Bildt, Avrupada en çok Suriyelinin yaşadığı İsveç için Kürt meselesinin de önem taşıdığını söyledi.
     Arap ülkelerindeki yaşanan uyanışı dikkatle takip ettiklerini ifade eden Bildt, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Suriyede yaşananlar, Kosovada yaşanan savaşın 6 misli insanın ölümüne neden olmuş durumda. Cezayirde iç savaş 10 yıl sürmüştü, ama Suriyede olanlar çok kısa zamanda çok sayıda insanın hayatına mal oldu. Mücadele ne kadar sürerse istikrarlı devlete geçiş o kadar zor olacak. BM Güvenlik Konseyinin barışçıl geçiş çabalarını artırması çok önemli. Çabuk ve askeri bir müdahalenin gerekli olduğunu düşünenler var, ama askeri bir müdahale, istikrarı oluşturmak için gerekli zemini oluşturmuyor.
     Suriyenin bütünlüğü, Irak, Lübnan, Kıbrıs ve Azerbaycanın bütünlüğü kadar önemli. Çünkü bölünme bir yerde olursa her yerde ortaya çıkabilir. Türkiyenin Suriye felaketini önleme çabalarını ve yardımseverliğini takdirle karşılıyorum. Bundan sonraki dönemde zorluklar artabilir. AB, Türkiye ile bu zorlukların üstesinden gelebilmek için yakın çalışmaya hazır. Arap uyanışı 400 milyon kişiyi etkileyecek. Ekonomik reformlara ihtiyaç var. Arap ülkelerinde ekonomik entegrasyon adımları atılması gerekiyor. Türkiyenin 10 yılda yaşadığı ekonomik gelişmeler çok önemli. Bölgedeki ülkeler de hazır olduğunda, onlarla anlaşmalar yapmalıyız. Birlikte çalışma hepimizin çıkarına.
    
     -Türkiyenin AB üyeliği süreci-
    
     Bildt, Türkiyenin diplomasi alanında önemli çalışmalar yaptığını, Türk diplomatların etkili çalışmalara imza attığını bildirdi.
     İki ülke arasında ortak bir vizyon bulunduğuna dikkati çeken Bildt, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Ortak bir vizyonumuz olması çok önemli. Türkiyenin AB üyeliğini destekleyen bir ülkeden geliyorum. Bazen eleştirel olabiliyoruz, ama bunlar dostça eleştiriler. Reform sürecinize destek olmayı amaçlıyoruz. Çeşitli konularda önemli çalışmalar yapıyorsunuz. AB üyelik sürecinize önümüzdeki yıllarda ivme katmak çok önemli. Bazı şeyler elbette garanti olmuyor ama yapılacak şeyler var. Her iki aktöre de iş düşüyor. Diplomasi, tıpkı tango gibi iki kişiyle yapılır.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür / Nevbahar Kabaklı
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 5. Büyükelçiler Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER