5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve

5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı -KKTC İçişleri Bakanı Çavuşoğlu: Umarım dün, Türk suyu ile tarım ve hayvancılık yapmam diyen adadaki Rum komşularımız, adaya boruyla su getirilmesine başlandığında bu suyu ku


TRABZON (A.A) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Umarım dün, Türk suyu ile tarım ve hayvancılık yapmam diyen adadaki Rum komşularımız, adaya boruyla su getirilmesine başlandığında bu suyu kullanmak için istekli olurlar ve böylece Kıbrısta çözüme ulaşmada bu su gerçekten barış suyu olur dedi.
     Çavuşoğlu, 5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayının Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, anavatan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin desteği ve katkılarıyla Türk dünyasının işbirliğini son derece değerli fırsatlar olarak gördüklerini belirterek, Yıllar önce bu güzel coğrafyanın üretken ve fedakar insanları batı dünyasındaki gelişmelere imrenerek bakmaktaydılar. Türk dünyası olarak önceleri hayranlıkla izlediğimiz modern projeler, günümüzde artık ne mutlu bizlere ki yerini izlenen taraf olmaya bırakmıştır diye konuştu.
     Kıbrıs adasındaki Türklüğün varlığı ve devamının son derece önemli olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Atalarımızından bizlere miras kalan bütün doğal ve kültürel varlıkların korunması ve geliştirilmesine daha da fazla özen göstermeliyiz. Türk dünyasının sahip olduğu doğa ve kültürel miras bizlerin en önemli övünç kaynağıdır. Bu mirasın korunması ve geliştirilmesi en önemli ödevimizdir. KKTC olarak biz bu ödevi yerine getirmek adına her alanda olduğu gibi şehircilik ve planlama alanlarında daha ileriye gidebilmek ve gelişebilmek için anavatanımızı takip etmeye devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bugün geldiği bu konum, dünyanın, özelikle de batı dünyasının bize imrenerek bakmasını sağlamıştır dedi.
     Çavuşoğlu, Türkiye nezle olursa, Kıbrıs Türkü zatürre olur diyerek, şunları kaydetti:
     KKTC ve Türkiye Cumhuriyetinin en büyük mega projesi su projesinin temeli 7 Mart 2011de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılmıştır. Kendilerine Kıbrıs Türkleri adına tekrar teşekkür ediyorum. Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajına gelecek su, bütün Kıbrısa barış suyu olarak akacak. Akdenizin incisi bu güzel adamızın yeniden eski unvanı olan yeşil ada olarak anılması için bir mihenk taşı olacaktır. Ümit ederim ki hayalden gerçeğe dönüşen asrın projesi Kıbrısa ve bölge barışına çok büyük katkılar sağlayacaktır. Umarım dün, Türk suyu ile tarım ve hayvancılık yapmam diyen adadaki Rum komşularımız, adaya boruyla su getirilmesine başlandığında bu suyu kullanmak için istekli olurlar ve böylece Kıbrısta çözüme ulaşmada bu su gerçekten barış suyu olur. Su hayattır. Türkiye Cumhuriyeti biz Kıbrıslı Türklere 1974de hayat vermiştir. Bu büyük dev proje ile bir kez daha bizlere hayat verecek olan anavatanımız Türkiye Cumhuriyetine en derin şükranlarımızı sunarım.
    
     -Trabzon Valisi Kızılcık-
    
     Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Türk dünyası olarak bugün bir bayramı idrak ettiklerini söyledi.
     Dilde, fikirde ve işte birliğin gerçekleştirilmesi yönünde çok önemli adımların bu kurultay sayesinde atılacağına inandığını ifade eden Kızılcık, şunları söyledi:
     21. yüzyıl dünyada dengelerin yeniden kurulmaya, tabiri caizse kartların yeniden dağıtılmaya başlandığı yüzyıl. Dolayısıyla binlerce yıllık geçmişinde aynı değerleri, fikirleri paylaşmış, bir medeniyet yaratmış olan bu milletin, toplulukların 21. yüzyılda insanlığa, barışa, huzura vereceği çok şeylerin olduğunu hepimiz biliyoruz. Geçmişimizdeki gücümüz, zenginliğimiz ve değerlerimizin üzerine bugün ve geleceğin ihtiyaçlarını gözönünde bulundurarak tekrar yeni değerlerin ihdası, üretilmesi ihtiyacı da çok açık şekilde ortadadır.
     TÜRKSOY Genel Sekreteri Duysen Kaseinov, dünyanın dört bir yanından dost ve kardeşleriyle Karadenizin incisi Trabzonda bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, Kurultay ilk kez Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatlarını da içeriyor. Kurultayla Türk halkının ortaklığını güçlendirmeyi, desteklemeyi amaçlıyoruz. Dolayısıyla bu kurultay büyük bir hizmettir diye konuştu.
     Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise Trabzonun medeniyetlerin ortak kültürünü bünyesinde barındıran bir şehir olduğunu söyledi.
     Gümrükçüoğlu, Türkiyenin tüm bölgelerinde olduğu gibi Trabzonda da kentsel dönüşümler yapıldığını vurgulayarak, Trabzon kentsel dönüşümlerde Türkiye örneğidir. Zağnos, Tabakhane, Çömlekçi kentsel dönüşüm projeleri tamamlandığında Trabzonun çehresi değişecek dedi.
     Açılış bölümünde Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı İlyas Demirci, Avrupa Müslümanlar Birliği Onursal Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ile eski Kültür Bakanlarından Namık Kemal Zeybek de konuşma yaptı. Yalçıntaş ve Zeybek, tarihi bilgiler ışığında geçmişte yaşadıkları bazı olayları katılımcılarla paylaştı.
     18 Ekimde sona erecek 5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayına Türk cumhuriyetlerinden temsilciler ile çok sayıda bilim adamı da katıldı.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber 5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER