5084 Sayılı Teşvik Yasası

5084 Sayılı Teşvik Yasası -DİGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Korkutata: 5084 Sayılı Teşvik Yasasının yeni teşvik sistemi oturuncaya kadar 5 yıl daha uzatılması bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Korkutata, 5084 Sayılı Teşvik Yasasının yeni teşvik sistemi oturuncaya kadar 5 yıl daha uzatılması bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır dedi.
     Korkutata, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, uygulama süresi 31 Aralık 2012 tarihinde sona erecek olan 5084 Sayılı Teşvik Yasasına ilişkin, bugüne kadar uygulanan teşvikler arasında bölgeyi en fazla rahatlatan ve ekonomiyi canlandıran teşvikin bu yasa olduğunu söyledi.
     2004 yılında ilk etapta 36 ilde yürürlüğe giren, ancak daha sonra 49 il ve 2 ilçeye genişletilen 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Yasasının uygulamasının bu yılın sonunda biteceğini belirterek, 19 Haziran 2012 tarihinde yeni bir teşvik sistemi yürürlüğe girdi. Bu çerçevede 2004 yılında yürürlüğe giren 5084 sayılı yasanın daha önce çeşitli kez uzatılan uygulama süresi 31 Aralık 2012de sona eriyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan geçen hafta bu yasanın uzatılmayacağına dair bir açıklama yaptı. Söz konusu yasa sayesinde Türkiyede binlerce kişiye istihdam olanağı sağlanıyordu. Bölgeyi en fazla rahatlatan ve ekonomiyi canlandıran 5084 sayılı teşvik yasasının yeni teşvik sistemi oturuncaya kadar 5 yıl daha uzatılması bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır dedi.
    
     -İşten çıkarılmaların artacağı kaygısı-
    
     Korkutata, bu yasanın yürürlüğü girmesi ile avantajlarından faydalanmak için başka bölgelerden bölgeye gelip yatırım yapanların olduğunu ve yatırımların hala sürdüğünü ifade ederek, bölgede devam edip tamamlanmayan yatırımların da olduğunu anımsattı.
     Bu yasanın yaklaşık yüzde 25 oranında SGK prim desteği sağladığını ifade eden Korkutata, yasa yürürlükten kaldırıldığında birçok çalışanın işinden olacağı kaygısını taşıdıklarını belirtti.
     Korkutata, yasanın yürürlükten kalkmasıyla işverene büyük bir sigorta prim külfeti geleceğini savunarak, şöyle dedi:
     Devletin bölgeye yönelik son 30-40 yıl içerisinde yapmış olduğu en önemli uygulamaydı. Bu yasa ile bölge ekonomisinde belli de bir aşama katedildi, bayağı mesafe alındı. Bu gelişmenin sekteye uğramaması adına yasanın süresinin uzatılması bölge açısından çok iyi olacaktır. Burada yatırımı çoğunlukla yatırımı süren iş adamları ile yürüteceğimizden, önümüzdeki kritik 3-5 yıl içerisinde mevcut yatırımcıları sabit kılacak 5084 sayılı Teşvik Yasasının uzatılmasının her ne kadar devlete maliyeti olsa da uzun vadede bölgeyle beraber ülke de kazanacaktır
    
     -Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşviki-
    
     Korkutata, son zamanlarda hükümetin bölgeye yönelik yatırım ve teşvikler için adeta seferber olduğunu ifade ederek, bu yıl Cumhuriyet tarihinin en kapsamlısı olarak nitelendirilen teşvikin 6ncı bölgeye verildiğini söyledi.
     Güneydoğunun da 6ncı bölgenin göbeğinde olduğunu işaret eden Korkutata, ancak bölgeye bu teşvik ile ilgili çok da yatırımcının gelmediğini belirtti.
     Korkutata, yeni teşvik kapsamında 700 civarında başvuru olduğunu, ancak bunun yüzde 80inin Gaziantepe kaydığını öğrendiklerini ifade ederek şunları kaydetti:
     Gerekçe olarak bölgenin sıkıntıları ifade edilse de bölgeye yatırımcının gelmemesi büyük ölçüde yer sıkıntısına bağlı. Diyarbakırda bu konuda altyapı çalışması maalesef yok. Bu sorunu bölge sivil toplum kuruluşları olarak Ankarada bölge milletvekillerinin de bulunduğu bir toplantıda dile getirdik. Bu konuda acil eylem planı mı alınacak, kanun hükmünde kararname mi çıkarılacak, en kısa sürede bu problemin çözülmesi lazım ki büyük yatırımcı gelebilsin.
    
     Muhabir: Sema Kaplan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber 5084 Sayılı Teşvik Yasası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER