66. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası

66. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası -Halk Sağlığı Müdürü Ceyhan: -Türkiyede 2011 yılında verem savaş dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 15 bin 679dur


MUĞLA (A.A) - Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Nuri Ceyhan, verem (tüberküloz) hastalığının, basili tarafından oluşan bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirterek, Türkiyede 2011 yılında verem savaş dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 15 bin 679durdedi.
     Ceyhan, 66. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajda, vatandaşlarda verem hastalığı ile ilgili bilinç oluşturulması amacıyla Muğla Halk Sağlık Müdürlüğünün çalışmalara devam ettiğini belirtti.
     Dünya genelinde 2011 yılında 8,7 milyon yeni vaka ve 1,4 milyon tüberkülozdan ölüm olduğunun hesaplandığını ifade eden Ceyhan, Türkiyede 2011 yılında verem savaş dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 15 bin 679dur. Verem mikrobu, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi olmayan her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır ifadelerini kullandı.
     Verem hastalığı oluştuğunda halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi gibi genel yakınmalar görüldüğüne dikkati çeken Ceyhan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar ücretsiz olarak verem savaş dispanserlerinden verilmektedir. Tedavi en az 6 ay sürer. İlaçların düzenli içilmesi önem taşır. Çünkü tedaviyi yarım bırakan hastalar toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Dünyada tek etkene bağlı ve tedavisi mümkün olan hastalıklar içinde en çok ölüme yol açan hastalık verem hastalığıdır. Bu nedenle toplumdaki tüm bireylerin bu konuda duyarlı olması, hastalık bulguları olan kişilerin teşhis için en kısa sürede verem savaş dispanserlerine başvurması, hastalık tespit edilenlerin de tedavilerini hekim tarafından önerilen şekilde eksiksiz olarak tamamlamaları çok önemlidir.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 66. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER