7 yaşında, hayata son anda tutundu

7 yaşında, hayata son anda tutundu -Erzurumda wilson hastası Hayrünnisa Kaya, hastalığının son evresinde, Sağlık Bakanlığının da devreye girmesiyle Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezinde yapılan karaciğer


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Erzurumda wilson hastaHayrünnisa Kaya, hastalığının son evresinde, Sağlık Bakanlığının da devreye girmesiyle Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezinde yapılan karaciğer nakliyle yeniden hayata tutundu.
     Horasan ilçesine bağlı Kepenek Köyü İlköğretim Okulu ikinci sınıfta okuyan Kaya, yaklaşık bir ay önce okul çıkışında rahatsızlanması üzerine Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.
     Burada yapılan müdahalenin ardından Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezine sevk edilen Kaya, wilson hastalığının son evresinde olduğu ve şuuru kapandığı için yoğun bakım ünitesine alındı. Fulminan karaciğer yetmezliği denilen karaciğer yetmezliğinin son evresinde olduğu tespit edilen Kayaya organ nakli yapılması için Sağlık Bakanlığından yardım istendi.
     Adanada beyin ölümü gerçekleşen 15 yaşındaki kız çocuğundan alınan karaciğer, Sağlık Bakanlığına ait ambulansla özel olarak Erzuruma getirildi.
     Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı ve beraberindeki ekip, karaciğerin bir kısmını bölerek Hayrünnisa için uygun hale getirdi. Hastalığının son evresinde ve şuuru kapalı olan Hayrünnisa, burada başarılı bir şekilde yapılan nakille yeniden sağlığına kavuştu.
     Hastanedeki odasında resim yaparak, babasıyla oyun oynayarak iyileşmeye çalışan Hayrünnisa Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasta olduğu için doktorların ameliyat ettiğini belirterek, Beni servise aldılar, orada ameliyat ettiler. Ameliyat olmadan önce çok hastaydım. Artık çok iyiyim dedi.
     Büyüyünce hemşire olmak isteyen Kaya, İkinci sınıfta okuyorum. Hasta olduğum için okula gidemedim. Burada oyun oynuyorum, resim yapıyorum. Artık iyileştim. Ben büyüyünce hemşire olmak istiyorum. Çünkü burada bana çok iyi baktılar diye konuştu.
     Baba Yakup Kaya da Hayrünnisanın bir anda fenalaştığını, sarılık hastası olduğunu belirterek, hastaneye geldikleri zaman kızının bilincinin kapalı olduğunu ve yoğun bakım ünitesine alındığını söyledi.
    
     -O günleri hatırlamak bile bana acı veriyor-
    
     Yapılan nakille çocuğunun yeniden sağlığına kavuştuğunu vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:
     Doktorlar bu hastalıkta, bilincini kaybedebileceğini, felç geçirebileceğini, hafızasını kaybedebileceğini söyledi. Gerçekten de öyle oldu. Bilincini tamamen kaybetti, sürekli ağlıyordu. Yoğun bakımda bir süre uyutuldu. Kızımın durumu çok kötüydü, bilinci kapalıydı. Ümidimizi tamamen kaybetmiştik. O günleri hatırlamak bile bana acı veriyor. Adanadan gelen karaciğer burada nakil yapıldı ve kızım sağlığına kavuştu. Çok şükür yapılan nakille bugünlere geldik. Çok duygulandım.
     Doç. Dr. Aydınlı ise Hayrünnisanın Doğu Anadolu Bölgesinde özellikle Iğdırda yaygın görülen wilson hastalığına bağlı olarak fulminan denilen karaciğer yetmezliğinin son evresinde olduğunu anımsattı.
     Hayrünnisanın durumunu Sağlık Bakanlığına bildirdiklerini anlatan Aydınlı, şöyle devam etti:
     Bakanlıktaki yetkililere, hastanın wilsona bağlı olarak fulminan yetmezlikte olduğunu ve acil karaciğer nakli gerektiğini söyledik. Sağlık Bakanlığı bu konuda iyi bir organizasyon yaptı. Tüm Türkiyede ilk bulunan, kan grubu uyumlu ve boyutlarına uygun karaciğer Adanadan çıktı. Oradaki arkadaşlarımıza rica ettik, o karaciğeri çıkardılar ve bize gönderdiler. Buraya gelen organ 15 yaşında bir çocuğumuzun karaciğeriydi. Karaciğerin bir miktarını ayırarak, Hayrünnisaya uygun hale getirdik ve nakli yaptık.
    
     -Ameliyat bölgede ilk-
    
     Hayrünnisayı ameliyata aldıklarında komada olduğunu ve şuurunun kapalı olduğunu belirten Aydınlı, Fulminan karaciğer yetmezliği çok ciddi, sıkıntı yaratabilecek bir hastalık. Bu hastalığın, karaciğer naklinden başka bir kurtarır tedavisi yok. Bunun için acil karaciğer nakli yapılması gerekiyordu. Sağlık Bakanlığının organizasyonu ve buradaki ekibin katkılarıyla kızımız sağlığına kavuştu dedi.
     Doç. Dr. Aydınlı, Bizim bu yaş grubundaki çocuk hastalara yaptığımız ameliyatlar var. Ama hem böyle acil bir hastaya hem de karaciğerin bir miktarını bölerek yaptığımız ilk ameliyat. Ameliyatın başarılı geçmesinden çok mutluyuz ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber 7 yaşında, hayata son anda tutundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER