7. Avrupa Acil Tıp Kongresi

7. Avrupa Acil Tıp Kongresi -ATUDER Başkanı Prof. Dr. Cander: -ABDde acile gelenlerin yüzde 20si koma şikayetiyle geliyor. Bizde karnı, başı ağrıyan acile gidiyor. ABDde bizdeki şikayetleri olanlar aile hekimi ile bu sorunlarını


ANTALYA (A.A) - Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, ABDde acile gelenlerin yüzde 20si koma şikayetiyle geliyor. Bizde karnı, başı ağrıyan acile gidiyor. ABDde bizdeki şikayetleri olanlar aile hekimi ile bu sorunlarını hallediyor dedi.
     Sağlık Bakanlığının katkılarıyla Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) tarafından organize edilen ve Antalyanın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Susesi Otelde devam eden 7. Avrupa Acil Tıp Kongresine katılan ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, Avrupa Acil Tıp Derneği Başkanı Abdelouahab Bellou ve Kongre Sekreteri Doç. Dr. Polak Durukan, basın toplantısı düzenledi.
     ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, Avrupada aile hekimliğinin çok iyi geliştiğini belirterek, yıllarca üzerinde çalıştıkları aile hekimliği sisteminin acil tıp başvurularını azaltan önemle bir etken olduğunu söyledi.
     Türkiyede yılda nüfusun üzerinde bir rakam olarak yaklaşık 90 milyon vatandaşın acil servislere başvurduğunu vurgulayan Cander, Ülkemizde gece hastalanan bir kişi acile başvururken, Avrupada aile hekiminin bu konuyu değerlendirmesi gerekiyor. En önemli farkın aile hekimliği sisteminin oturmasından kaynaklandığını görüyoruz. Yani sorun aile hekimliğinin ülkemizde yeterince oturmamasından kaynaklanıyor diye konuştu.
     İngilterede bunun 50-60 yıllık bir geçmişi olduğunu, bu sorunu bakanlığın tek başına çözmesinin mümkün olmadığını dile getiren Cander, sistem yerleştikçe acil tıp başvurularının azalacağını düşündüklerini kaydetti.
     Avrupada aile hekimine telefonla danışan bir hasta modeli varken, Türkiyede hastanın direkt acil servise gittiğini belirten Cander, ABDde acile gelenlerin yüzde 20si koma şikayetiyle geliyor. Bizde bu binde biri. Bizde karnı, başı ağrıyan acile gidiyor. ABDde bizdeki şikayeti olanlar aile hekimi ile bu sorunlarını hallediyor. Acile başvuranlardan bizde bin hastanın 5-10u, Avrupada 100 hastadan 20si kritik hasta diye konuştu.
     Başar Cander, acil tıp uzmanlığının önemli olduğunu, saniyelerin hayat kurtarabileceğine vurgulayarak, hayatı tehdit eden kritik hastalıklarda altın saat denilen bir dönemin bulunduğunu dikkat çekti.
     Cander, şöyle konuştu:
     Altın saat, hastalığın ilk dönemlerinde yapılacak müdahalelerle hastanın kurtarılmasın ifade eder. Her hastalıkta bu yoktur. Acil servise başvuran kritik hastaların çoğunda ise altın saat vardır. Travma hastasında, kalp krizi hastasında... Acil tıp iyi işlerse, bu işlemleri düzgün yaparsa, özellikle bir grup hastalıklar için hayatın kurtarılma oranları çok yüksek olacaktır. Ventriküler fibrilasyondaki erken müdahalede, kalbi durmuş insana ilk müdahale düzgün yapılırsa yüzde 70 oranında kalbin yeniden çalışma olasılığı var.
     Avrupa Acil Tıp Derneği Başkanı Abdelouahab Bellou da Avrupada acil tıp konusunda çok özel bir organizasyon izlendiğini anlatarak, hastane öncesi işlemlerde çok başarılı yolların izlendiğini ifade etti.
     Devletin acil tıp alanında her türlü konuda tam destek vermesi gerektiğini vurgulayan Bellou, Gerek hemşirelere gerekse uzmanlaşmak isteyen öğrencilere 50 bin, 100 bin hastadan bahsedilen bir alanda sağlanacak destekler, bizim için önemlidir. Şunu belirtmek istiyorum ki Türkiye acil tıp uzmanlığı konusunda çok iyi kurumsalmış, oturmuş ve gelişmiş bir ülkedir dedi.
    
     Muhabir: Sefa Karacan
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 7. Avrupa Acil Tıp Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER